Monika Obrtalová Rôzne

Poďte listovať históriou v Matejovom dome

Stredoslovenské múzeum pripravilo v nedeľu 21. augusta voľné pokračovanie úspešného podujatia Listovanie históriou. Návštevníci expozície v Matejovom dome mali v marci tohto roku jedinečnú možnosť neformálne sa porozprávať nielen o histórii s autormi

Marcové nedeľné popoludnia svojím rozprávaním spríjemnili návštevníkom autori – Jozef Ďuriančík (Korene medeného mesta), Karol Langstein (Banskobystrické šibalstvá), Ján Baláž (Domy starej Bystrice, Banská Bystrica v premenách času…) a Slavomíra Očenášová – Štrbová (Moja Banská Bystrica). Na ďalšie stretnutie sa už túto nedeľu tešia autori úspešných publikácií – Radvaň monografia mestečka a monografie Sásová a Rudlová – Marcel Pecník a Vladimír Sklenka. Súčasťou podujatia je aj predaj spomínanej publikácie. Po besede sú všetci návštevníci pozvaní na prechádzku expozíciou Matejovho domu. // „Po úspešnom cykle stretnutí s autormi v Matejovom dome je pre nás veľkým potešením pozvať všetkých Bystričanov na voľné pokračovanie tohto podujatia. Tento krát, trochu netradične sa vám predstavia naši kolegovia, ale najmä úspešní autori – Marcel Pecník a Vladimír Sklenka,“// uviedla Jarmila Ďurišová z Matejovho domu. Knihou Radvaň – monografia mestečka založili historici Pecník a Sklenka edíciu Historia magistra vitae. Po publikácii o Radvani, ktorá zaujala nielen čitateľov, ale i odbornú verejnosť zostali len prázdne pulty kníhkupectiev. Dvojica autorov preto dlho neváhala a spracovala ďalšiu mestskú časť – Sásová a Rudlová.

Táto monografia je tak už druhou v poradí z edície, ktorej cieľom je propagácia zaujímavých zákutí stredoslovenského kraja širokej verejnosti. Monografia Sásová a Rudlová ponúka na viac ako 200 stranách prehľadný sumár informácií o prírode, vývoji chotára, architektúre, ľudovej kultúre, školstve, spolkovom a športovom živote v tejto časti nášho mesta. Kniha je obohatená o množstvo zaujímavých a dodnes nepublikovaných fotografií a ilustrácií. „Návštevníci sa okrem neformálnej diskusie pri šálke kávy s autormi knihy o mestskej časti Sásová a Rudlová môžu tešiť aj na prehliadku expozície v sprievode historika nášho múzea – Vladimíra Sklenku,“ dodala Jarmila Ďurišová.

Zdroj: Stredoslovenské múzeum

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM