Monika Obrtalová Rôzne

Pod Urpínom zaznejú Rozprávky z ôsmeho svetadielu

Ukončenie školského roka bude mať v Banskej Bystrici aj charitatívny rozmer. V Cikkerovej sieni historickej radnice sa zajtra o 10.00 hodine uskutoční interaktívne čítanie knihy Rozprávky z ôsmeho svetadielu. Publikácia je pilotným projektom Nadácie

Mesto Banská Bystrica zakúpilo deväťdesiat kusov kníh v celkovej sume 900 eur a počas interaktívneho čítania ich odovzdá primátor Peter Gogola vybraným žiakom prvého stupňa banskobystrických základných škôl. Hosťami interaktívneho čítania v Cikkerovej sieni budú herečky Zuzana Tlučková, Bibiana Ondrejková, Zuzana Vačková, speváčka Gizela Oňová a predseda správnej rady Nadácie Linaje Štefan Pogány.

Oceniť žiakov našich škôl za ich celoročnú usilovnosť darovaním Rozprávok z ôsmeho svetadielu vnímam ako dobrý a užitočný nápad. Výťažok z predaja kníh je určený na dobudovanie autistického centra Ôsmy svetadiel a som rád, že k dosiahnutiu tohto ušľachtilého cieľa podáva pomocnú ruku aj mesto Banská Bystrica, konštatuje primátor Peter Gogola.

Výnimočná kniha si zaslúži výnimočné príležitosti, ktoré podporujú toleranciu i medzi deťmi – prácu so spoločenskými hodnotami ako sú solidarita, kooperácia, tolerancia, vzdelanie, integrácia. Práve túto myšlienku podporuje projekt, kde čítaním, ale aj rozhovormi, besedami, životnými príbehmi živých a autentických ľudí a za pomoci známych tvárí, ale aj odborníkov z oblasti autizmu pomôžeme predstaviť svet z perspektívy “ôsmeho svetadielu”, hovorí Štefan Pogány z Nadácie Linaje.

Ide o jedinečný projekt verejného čítania interaktívnej knihy Rozprávky z ôsmeho svetadielu s CD, ktoré nahovorili Bibiana Ondrejková, Zuzana Tlučková a Zuzana Vačková. Táto rozprávková kniha je neobyčajná svojím obsahom a formou, je možné v nej nájsť živé príbehy reálnych ľudí pretavené do rozprávok. Majú vlastný svet sprevádzaný množstvom zvláštnych slov, ktoré sú veľmi dôležité pre konkrétne autistické deti.

Autori rozprávok – Sylvia Záhorová (matka chlapca, postihnutého autizmom), Bibiana Ondrejková, Zuzana Tlučková, Gizela Oňová, Zuzana Vačková, Marián Greksa a Veronika Gabčová – Lučeničová sa do tých slov započúvali a aj na ich základe vytvorili vtipné aj poučné, veselé aj vážne príbehy. Knižná publikácia vyšla vo vydavateľstve Slovart. Cieľovou skupinou projektu sú žiaci základných škôl, ale aj dospelí ľudia so záujmom o vzdelanie a zaujímavé besedy.

Mesto Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM