Jakub Forgács Samospráva

Po zásahu poslancov si môžeme vydýchnuť: Bystrici hrozilo, že v lete bude mať kaskádovité terasy!

Nejeden Banskobystričan si teplé dni v Banskej Bystrici automaticky spojí s chvíľami posedenia na letných terasách podnikov. Na Dolnej ulici to však mohol byť problém, pre zásady ich zriaďovania, ktoré podnikom stanovujú ich maximálnu výšku.

Ilustračný obrázok k článku Po zásahu poslancov si môžeme vydýchnuť: Bystrici hrozilo, že v lete bude mať kaskádovité terasy!
Zdroj: TASR

Poslanci sa na utorkovom 27. mestskom zaoberali aj zásadami zriaďovania a prevádzkovania letných terás v Pamiatkovej rezervácii Banská Bystrica. S pozmeňujúcim návrhom vystúpil poslanec Gajdošík. „V princípe sme tieto zásady projektovali už minulý rok, ale treba ich trochu upraviť. Samozrejme, zásady musia platiť, ale Dolná ulica je predsa špecifická sklonom,“ začal Gajdošík.

Keďže majú mať terasy maximálnu výšku 18 centimetrov, na „šikmej“ Dolnej ulici by boli len veľmi ťažko realizovateľné. „Bol by to problém, terasy by museli byť kaskádovité, a tak by na jednu kaskádu nevyšla možno ani jedna stolička či stolík,“ pokračoval Gajdošík, ktorý navrhol, aby pre terasy na Dolnej ulici platila výnimka, ktorú schválil aj Pamiatkový úrad.

Poslanci sa tak rozhodli prijať pozmeňujúci návrh a aj nové znenie zásad, na základe ktorých bude realizácia podloží na Dolnej ulici podliehať individuálnemu posúdeniu Krajského pamiatkového úradu Banská Bystrica. „Ďakujem vám a verím, že Banská Bystrica bude mať krajšie námestie, čo určite ocenia Bystričania aj turisti,“ dodal po schválení upravených zásad primátor Peter Gogola.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM