Jakub Forgács Správy

Po lokalitách UNESCO vďaka bystrickej UMB. Mladí krajania budú spoznávať Slovensko

Dostanú príležitosť, spoznať zem, odkiaľ pochádzajú. Na Slovensko mieria desiatky krajanov, ktorí zavítajú na miesta, zapísané do zoznamov UNESCO.

Ilustračný obrázok k článku Po lokalitách UNESCO vďaka bystrickej UMB. Mladí krajania budú spoznávať Slovensko

Už tento víkend sa začínajú dve krajanské aktivity, ktoré organizuje Metodické centrum Univerzity Mateja Bela (UMB) v Banskej Bystrici pre Slovákov žijúcich v zahraničí. V sobotu sa v Liptovskom Jáne stretne viac ako 50 študentov a pedagógov v letnom tábore mladých výskumníkov – po lokalitách UNESCO. V nedeľu zasa v Demänovskej doline štartuje Krajanské leto, na ktorom sa očakáva účasť okolo 80 krajanov väčšinou z krajín západnej Európy.

„Mladí krajania v Liptovskom Jáne navštívia a spoznajú viaceré lokality zapísané do zoznamov UNESCO, Spišský hrad a Žehru, Levoču, Vlkolínec, jaskyne, artikulárny kostolík v Leštinách, ale i terchovskú muziku na Jánošíkových dňoch v Terchovej,“ informovala Zuzana Ševčíková, referentka marketingovej komunikácie UMB.

Letný tábor mladých výskumníkov sa skončí 7. augusta a Metodické centrum UMB ho organizuje v gescii ministerstva školstva.

Krajanské leto potrvá do 13. augusta a na jeho účastníkov čaká poznávací a vzdelávací program, počas ktorého navštívia najbližšie okolie, ale tiež Oravský hrad a Slanický ostrov na Oravskej priehrade, Demänovskú jaskyňu, Čiernohronskú železničku, Lesnícky skanzen vo Vydrove a slávnosti v Terchovej. Medzi mladých krajanov zavíta i predseda Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí Ján Varšo, v gescii ktorého sa toto podujatie koná.

„Podstatou oboch aktivít je činnosť v zmiešaných súťažných družstvách. Spolupráca na súťažných úlohách a pozitívna motivácia vedie mladých krajanov k prirodzenej komunikácii v spoločnom slovenskom jazyku,“ dodala Ševčíková.

Čítajte tiež:

Desiatky detí využili prázdniny na vzdelávanie. Čo zažili s pedagógmi bystrickej UMB?

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM