Jakub Forgács Rôzne

Pietny akt v Múzeu SNP: Spomínať sa bude na hrôzy a obete rómskeho holokaustu

Občianske združenie In Minorita, Múzeum SNP v Banskej Bystrici v spolupráci s Ústavom etnológie SAV pripravili pri príležitosti Pamätného dňa rómskeho holokaustu na piatok o 10:00 v priestoroch Pietnej siene Múzea SNP v Banskej Bystrici spomienkové podujatie a pietny akt.

Ilustračný obrázok k článku Pietny akt v Múzeu SNP: Spomínať sa bude na hrôzy a obete rómskeho holokaustu
Zdroj: TASR

Aj 68 rokov po skončení druhej svetovej vojny niektoré skutočnosti zostávajú nevypovedané a verejnosť iba okrajovo pozná fakty vojnového utrpenia. Iste medzi tieto skutočnosti patrí aj holokaust Rómov.

Rómsky holokaust je pre mnohých stále neznámy

Ani dnes nepoznáme všetky skutočnosti a z pohľadu historiografie je ešte mnoho aspektov, ktoré by si vyžadovali seriózny vedecký výskum. Čo je však ešte vážnejšie, je vnímanie perzekúcií Rómov počas vojny a zhodnotenie udalostí z pohľadu na ľudské práva. V povojnovom období aj zo strany rómskej komunity bola snaha čo najskôr zabudnúť na udalosti druhej svetovej vojny a zbaviť sa bremena kolektívnej pamäte. Čas ukázal, že to nie je možné.

Spoločenské zmeny po roku 1989 priniesli zmenu aj v tejto oblasti a doplnkové výskumy spomienkových rozprávaní dali téme ľudskejší rozmer. Postupne sa rozvinula spoločenská diskusia, pomenúvajúca etnický rozmer utrpenia Rómov počas vojny. Napriek stovkám, ba tisíckam mŕtvych, ešte stále má rómsky holokaust prívlastok „neznámy“.

Za dva dni zabili takmer 3 000 Rómov

Od začiatku 90-tych rokov 20. storočia sa na mieste bývalého „cigánskeho tábora“ v Osvienčime – Brezinke konajú pietne spomienkové stretnutia, predovšetkým z iniciatívy poľských Rómov a medzinárodných rómskych organizácií. Ide o pripomienku smrťou vykúpeného zrušenia tohto tábora v roku 1944: po tom, čo boli odtiaľto deportovaní práceschopní väzni, v noci z 2. na 3. augusta 1944 bolo zostávajúcich 2 897 rómskych mužov, žien a detí zavraždených v plynových komorách.

Podujatie je súčasťou projektu Ma bisteren!, ktorého cieľom je pripomínať príkoria páchané na Rómoch počas druhej svetovej vojny. Realizované je s finančnou podporou Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR v rámci dotačného programu Podpora a ochrana ľudských práv a slobôd.

Text: Zuzana Kumanová, občianske združenie In Minorita

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM