Monika Obrtalová Rôzne

Peniaze katolíckej charity putujú aj do Bystrice

V rámci kampane Slovenskej katolíckej charity s názvom "Aby človek nebol sám" sa vyzbieralo viac ako 6600 eur. Túto sumu rovnomerne rozdelili a poukázali na účty štyroch konkrétnych hospicov: Dom pokoja a zmieru u Bernadetky v Nitre, Hospic

Uvedená kampaň SKCH sa uskutočnila v advente 2010 a na začiatku roka 2011, zameraná bola na zvyšovanie povedomia verejnosti o význame hospicovej starostlivosti. Ľudia mohli zbierku pre hospice podporiť formou DMS do 31. januára 2011 alebo aj v rámci verejnej zbierky „Blízko pri človeku“ akýmkoľvek príspevkom na číslo účtu až do 30. apríla 2011. SKCH sa počas kampane snažila vyzbierať peniaze, aby zmiernila deficit, ktorý vznikol nedostatočnými platbami od zdravotných poisťovní, ktoré kryjú iba 50 – 60 percent nákladov na starostlivosť v hospicových zariadeniach. Zvyšok si totiž musia doplácať pacienti.

Slovenská katolícka charita prevádzkuje hospice, v ktorých poskytuje nevyliečiteľne chorým ľuďom v terminálnom štádiu života starostlivosť, aby netrpeli neznesiteľnými bolesťami, bola zachovaná ich ľudská dôstojnosť a hlavne, aby v posledných chvíľach života neboli sami. „Zomrieť dôstojne by nemal byť luxus,“ zdôraznil generálny sekretár SKCH Radovan Gumulák.

SKCH sa počas svojej storočnej tradície stala najväčším neverejným poskytovateľom sociálnych služieb na Slovensku. V sieti jej sociálnych zariadení sú útulky pre ľudí bez domova, zariadenia pre deti a mládež, postihnutých mladých ľudí, chránené dielne, domovy pre seniorov, hospice, agentúry domácej opatrovateľskej či ošetrovateľskej starostlivosti, farské charity, charitatívna služba v rodinách a podobne. Slovenská katolícka charita je riadnym členom organizácie Caritas Internationalis združujúcej charity v 165 krajinách. Celosvetová sieť jej umožňuje rýchlo a efektívne sa zapájať do humanitárnej a rozvojovej pomoci.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM