Monika Obrtalová Rôzne

Osvetové stredisko má novú podkrovnú sálu

Stredoslovenské osvetové stredisko bude môcť po dlhých rokoch využívať na divadelné predstavenia, výstavy, koncerty, tvorivé dielne či rôzne umelecké súťaže a ďalšie kultúrne a vzdelávacie podujatia vlastnú sálu. Vybudovalo ju v rámci rekonštrukcie s

Rekonštrukcia za takmer 1,624 milióna eur, z ktorých 95 percent získala banskobystrická župa ako zriaďovateľ osvetového strediska a majiteľ budovy z eurofondov a štátneho rozpočtu, sa začala vo februári minulého roka a prakticky je už dokončená, keď kolaudačné konanie bude 4. apríla. Okrem obnovy a revitalizácie podkrovia a povrchovej úpravy dvora zahŕňala aj kompletnú opravu fasády celej budovy a prístavbu s výťahom k dvorovému krídlu na zabezpečenie bezbariérového vstupu do podkrovia. V obnovenom podkroví je okrem 90-miestnej sály vybavenej zvukovou, svetelnou aj premietacou technikou, aj foyer, šatne a sociálne hygienické zariadenia.

Pre vytvorenie dostatočného priestoru vymenili krov a strechu zvýšili o jeden až 1,8 metra. „Som nesmierne šťastná. Po desiatich rokoch, odkedy sídlime v tejto budove, sa nám splnil sen,“ povedala riaditeľka Stredoslovenského osvetového strediska Mária Palúchová. Ako dodala, pôvodné sídlo na Hornej ulici, kde malo osvetové stredisko aj sálu, vrátili v 90. rokoch minulého storočia v reštitúciách evanjelickej cirkvi, niekoľko rokov tam potom ešte sídlili ako nájomník. V terajšom sídle mali len kancelárie, na organizovanie verejných podujatí si priestory prenajímali. Novú sálu bude stredisko v prípade záujmu prenajímať na rôzne podujatia aj iným kultúrnym inštitúciám či záujmovým združeniam a spolkom. Zároveň bude môcť menšie exteriérové podujatia organizovať v upravenej dvorovej časti budovy.

Zdroj: SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM