Jakub Forgács Správy

Opustil nás významný bystrický rodák: Smrť Milana Vigaša zasiahla aj primátora Noska

Za dlhoročnú prácu v Banskej Bystrici v rámci kultúrno-spoločenského rozvoja mesta získal iba pred niekoľkými mesiacmi Cenu primátora za rok 2021.

Ilustračný obrázok k článku Opustil nás významný bystrický rodák: Smrť Milana Vigaša zasiahla aj primátora Noska
2
Galéria

Vo veku 71 rokov nás opustil banskobystrický rodák Milan Vigaš. Mesto Banská Bystrica o tom informovalo na sociálnej sieti. Filantrop, humanista a zakladateľ Múzea paličkovej čipky baníctva, minerálov a historických artefaktov bežného sedliackeho života v Klopačke Špania Dolina, sa riadil krédom: „Uč sa, nebudem tu naveky!“

„Počas svojho života sa venoval rozvoju Banskobystrického geoparku, cestovnému ruchu na Slovensku i v zahraničí, ale hlavne v Španej Doline. Veľkou mierou sa podieľal na vzniku GISPLAN-u mesta s cieľom propagovať geomontánne, historické a prírodné krásy okolitého regiónu,“ spomína samospráva so slovami, že niekoľko rokov finančne podporoval Folklórny súbor Urpín. Pomohol vydať množstvo zvukových aj obrazových nosičov banskobystrických interpretov. Spolufinancoval vznik viacerých filmov. Medzi nimi i snímku režiséra Dušana Rapoša – Fontána pre Zuzanu.

„Len pred polrokom som Milanovi udelil Cenu primátora za dlhoročnú prácu, pôsobenie v Banskej Bystrici a kultúrno-spoločenský rozvoj mesta. Dnes som sa dozvedel, že nás navždy opustil,“ smútil na internete primátor Ján Nosko.

„Česť Tvojej pamiatke, Milan! Zanechal si za sebou obrovskú stopu,“ dodal Nosko.

Ďalšie aktuálne správy

Opustil nás Milan Vigaš
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM