Jakub Forgács Rôzne

Okúzľujúca krása v obrazoch: Neďaleko Bystrice mráz vytvoril unikátnu krehkú nádheru

Aj keď mnohí ľudia sa už tešia na jar a teplo, zima dokáže stále očariť. Mráz a šikovní mladí fotografi sú výbornou kombináciou, aby tento mix vedel doslova potešiť naše oči. A potom dôjde aj na takéto jedinečné zábery... Veď si to pozrite.

Ilustračný obrázok k článku Okúzľujúca krása v obrazoch: Neďaleko Bystrice mráz vytvoril unikátnu krehkú nádheru
Zdroj: Dnes24.sk

Bublinky z bublifuku miluje hádam každý. Je úplne jedno, či ste dieťa, či dospelák. Jednoducho si bublinky vyfúkneme a potom obdivujeme, s akou ľahkosťou poletujú vzduchom, naháňame ich a usmievame sa nad ich roztopašnosťou, jemnosťou. Ale skúsili ste fúkať bublinky v zime, v poriadnom mraze? Toto už nie je také jednoduché. Výsledok je však o to úžasnejší.

Počas marca prebieha v Základnej škole s materskou školou Badín výstava úchvatných fotografií s názvom Dotyk zimy. „Sú to fotografie, vytvorené mojimi žiakmi z našej ZŠ. Fotili sme bublinky, postupne zamŕzajúce pri teplote pod bodom mrazu (-8°C až –17°C), pri rybníku počas východu slnka,“ prezradila pre Bystrica 24 učiteľka Lucia Dovalová, podľa ktorej sú fotky o to zaujímavejšie, že ich vytvorili iba 10 až 13-roční žiaci.

Ako vysvetlila, bublinky sú vytvorené zo zmesi, ktorú si namiešali z prostriedku na umývanie riadu, vody a glycerolu. spomenula. K foteniu takéhoto niečoho sa podľa Dovalovej na svete nevenuje veľa ľudí. „Inšpiráciou nám bola jedna Kanaďanka a zo Slovenska doktorka RNDr. Rapavá z hvezdárne v Rimavskej Sobote,“ povedala.

„Keď sa bublinka podarí, jemne sadne na snehovú prikrývku a nepraskne. Na tenkých stenách priesvitnej bubliny sa začnú vytvárať prekrásne biele kvety priamo pred vašimi očami, až kým celá celučičká nezmrzne. Stane sa z nej biela, ľadovými kvetmi pomaľovaná perla. Najlepšie je fotiť bublinky skoro ráno, keď je teplota nízka, pod –10°C, povetrie je stabilné a slnečné lúče dopadajú na zem pod malým uhlom, takže bublinky krásne presvietia,“ pokračovala učiteľka.

„Zaujímavé je tiež bublinky nasnímať v noci, nasvietené bielym svetlom. Vtedy vyzerajú naozaj ako pravé perličky,“ dodala Dovalová so slovami, že fotoaparátom je možné zachytiť len časť tohto zázraku, pretože skutočne jedinečný zážitok nastáva pri samotnom pozorovaní zamŕzania stien bubliniek.

Výstavu nádherných zamrznutých bubliniek si budete môcť pozrieť aj v priestoroch radnice v Banskej Bystrici, kde bude nainštalovaná koncom apríla. Zatiaľ si krásne fotky týchto krehkých diel môžete vychutnať aspoň vďaka našej fotogalérii!

Foto: Ing. Lucia Dovalová a žiačky Kristína Dovalová, Diana Mlynárčiková, Viktória Lašutová, Rebeka Riečanová, Laura Petrovičová

Zábery nádherných diel vytvorených mrazom
40
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM