Jakub Forgács Správy Samospráva

Zvolenčania, pripravte sa na nepríjemnosť: Mesto zvýšilo poplatok za odpad

Naposledy bol poplatok za odpad zvýšený v roku 2020. Išlo vtedy o tri eurá ročne na obyvateľa.

Ilustračný obrázok k článku Zvolenčania, pripravte sa na nepríjemnosť: Mesto zvýšilo poplatok za odpad
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Výška poplatku za odpad vo Zvolene podľa slov hovorcu mesta Martina Svatušku dlhodobo neodzrkadľuje skutočné náklady spojené s jeho vývozom a spracovaním. Mesto tak v minulosti dotovalo rozdiel z iných zdrojov.

Koľko budeme platiť?

Naposledy bol poplatok za odpad zvýšený v roku 2020. Išlo vtedy o tri eurá ročne na obyvateľa. „Medzičasom však štát pre samosprávy prudko zvýšil poplatok za uloženie odpadu na skládku a pridal im aj povinnosť triedenia biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu. Na všetky mestá a obce dnes ťažko dopadajú dôsledky nárastu cien energií, tiež tovarov a služieb. Do toho všetkého vstupuje štát stále novými a novými opatreniami, ktoré odčerpávajú peniaze z rozpočtov samospráv. Aj Zvolen tak prichádza o milióny eur. Mestá a obce bijú na poplach, žiaľ, doposiaľ nenašli u predstaviteľov štátu prakticky žiadne porozumenie,“ pokračoval Svatuška so slovami, že samosprávy naprieč celým Slovenskom sú tak nútené dvíhať poplatky za odpad i miestne dane.

Doterajší poplatok za odpad predstavuje vo Zvolene sumu 28,10 eur ročne na osobu. „Je jednou z najnižších na celom Slovensku, veď v niektorých samosprávach sa dnes šplhá aj k 60 eurám,“ poznamenal hovorca.

Reakcia primátora

„Výdavky na odvoz a spracovanie odpadu v našom meste vychádzajú na takmer 50 eur. Diskutovali sme o tom na pôde úradu, vo finančnej komisii, v mestskej rade i mestskom zastupiteľstve. Dohodli sme sa na čiastke 40 eur za rok. Zvolenčania tak po novom zaplatia o jedno euro mesačne viac, ako doteraz. Hoci väčšina miest a obcí dvíha aj miestne dane, my k takémuto kroku nepristupujeme. Analyzujeme všetky možné úsporné opatrenia, ešte v tomto roku niektoré aj spustíme. Budeme o nich informovať. V dobe, kedy naši obyvatelia trpia v dôsledku prudko rastúcich cien potravín a energií, im chceme pomôcť, ako sa len dá,“ zdôraznil primátor mesta Vladimír Maňka.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM