Správy

Zvolen pomáha Ukrajincom: Mestu Rivne dodalo agregát na výrobu elektriny

Zvolen chce mestu na Ukrajine pomôcť preklenúť náročné zimné obdobie, keďže ruské útoky zničili veľkú časť kritickej infraštruktúry a energetického systému.

Ilustračný obrázok k článku Zvolen pomáha Ukrajincom: Mestu Rivne dodalo agregát na výrobu elektriny
Zdroj: Dnes24.sk

Mesto Zvolen dodalo v týchto dňoch partnerskému ukrajinskému mestu Rivne agregát na výrobu elektriny o výkone 100 kilowattov (kW).

Chce mu tak pomôcť preklenúť náročné zimné obdobie, keďže ruské raketové útoky z polovice novembra zničili veľkú časť kritickej infraštruktúry a energetického systému mesta a tristotisícová metropola jedného z ukrajinských regiónov stratila prístup k dodávkam elektrickej energie. Informoval o tom primátor mesta Zvolen Vladimír Maňka.

Aj s termoodevmi

„Výkonný agregát poskytla na tento účel tunajšia spoločnosť. Okrem toho sme získali aj menšie agregáty o ktoré Rivne tiež žiadalo. Desať takýchto o výkone 2,5 kW sa nám podarilo získať za výrazne nižšiu cenu prostredníctvom košického Rotary clubu,“ uviedol.

Malé agregáty spolu s 50 kusmi termoodevov poputujú podľa Maňku na Ukrajinu vo štvrtok.

Mesto Zvolen vyhlásilo pred dvomi týždňami aj verejnú zbierku na výdavky spojené s pomocou ľuďom v tomto ukrajinskom meste.

„Doteraz je na účte 5 440 eur,“ pripomenul Maňka. Ktokoľvek má záujem zúčastniť sa na zbierke, môže tak urobiť zaslaním ľubovoľného príspevku na účet SK30 0200 000­0 0000 0720 4­858.

archívne foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM