Správy Samospráva

Zvolen bude hospodáriť s rozpočtom viac ako 44 miliónov eur: Kde chce mesto UŠETRIŤ?

Najviac výdavkov sa spája napríklad s odvozom a spracovaním odpadu, so službami v mestskej hromadnej doprave alebo s údržbou ciest a chodníkov.

Ilustračný obrázok k článku Zvolen bude hospodáriť s rozpočtom viac ako 44 miliónov eur: Kde chce mesto UŠETRIŤ?
Zdroj: Mesto Zvolen

Mesto Zvolen plánuje budúci rok hospodáriť s rozpočtom viac ako 44 miliónov eur. Pre rast cien energií mu však ostáva menej peňazí na investície. TASR to potvrdil hovorca mesta Martin Svatuška.

Na čom sa bude šetriť?

Príjmy a výdavky sú na úrovni 44 083 386 eur. Na vzdelávanie pôjde v novom roku 20 751 248 eur, na kultúru, šport, voľný čas a mládež je to suma 2 039 378 eur. Sociálne služby a zdravotníctvo budú hospodáriť s hodnotou 1 970 727 eur, program bývanie a služby občanom bude mať sumu 6 431 263 eur. Na cestovný ruch vyčlenili poslanci 319 677 eur, zvýšiť má napríklad počet turistov vo Zvolene. Doprava a technická infraštruktúra budú mať v ďalšom roku 4 698 218 eur. Na životné prostredie schválilo mestské zastupiteľstvo finančnú hodnotu 2 236 334 eur.

Svatuška pripomenul, že najviac výdavkov sa spája napríklad s odvozom a spracovaním odpadu, so službami v mestskej hromadnej doprave alebo s údržbou ciest a chodníkov. Podľa neho bolo nutné zobrať do úvahy aj rastúce ceny energií. „Čo sa týka šetrenia, to sa prejaví napríklad v krátení dotácií z mestského rozpočtu,“ spresnil s tým, že mesto chce na investície využívať peniaze z eurofondov. „Tie sa podarilo v minulosti získať napríklad na rekonštrukcie Parku Jozefa Dekréta Matejovie na Zlatom potoku,“ zdôraznil. Dodal, že to bolo aj na zlepšenie podmienok vzdelávania a zvýšenie kapacity materskej školy na Prachatickej ulici.

Dane nezvýšia

Zvolenskí mestskí poslanci v stredu na zasadnutí mestského zastupiteľstva schválili poplatok na obyvateľa za rok vo výške 40 eur. Je to nárast o 12 eur, doteraz sa platil poplatok 28 eur. „Hoci väčšina miest a obcí dvíha aj miestne dane, my k takémuto kroku nepristupujeme. Analyzujeme všetky možné úsporné opatrenia, ešte v tomto roku niektoré aj spustíme. Budeme o nich informovať,“ povedal primátor mesta Vladimír Maňka.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM