Správy Samospráva

Počas 2. vlny kapacity nestačili: Je vo Zvolene dostatok chladiacich zariadení pre mŕtve telá?

Pandémia koronavírusu spôsobuje obete na životoch, čo sa pochopiteľne prejavuje aj zvýšeným počtom pohrebov. Tie počas jednotlivých vĺn ochorenia stúpajú približne o tretinu,

Ilustračný obrázok k článku Počas 2. vlny kapacity nestačili: Je vo Zvolene dostatok chladiacich zariadení pre mŕtve telá?
Zdroj: TASR/AP

Počas druhej vlny pandémie nového koronavírusu kapacity chladiacich zariadení pre mŕtve telá vo Zvolene nestačili, v súčasnosti však podobný problém v meste nevznikol. Potvrdil to zvolenský hovorca Martin Svatuška s tým, že v minulosti samospráva pre nedostatok chladničiek kupovala ďalšie.

Kapacita postačuje

Podľa neho kapacita všetkých piatich cintorínov v správe mesta Zvolen v súčasnosti pre pochovávanie ľudí stačí.

Najväčšie zvolenské cintoríny sú na sídlisku Zlatý potok a v Môťovej, menšie vo vzdialenejších mestských častiach Lukové, Zolná a Kráľová. „Len nedávno bolo dokončených takmer 140 miest pre urny v Môťovej, na budúci rok ich pribudne takmer 450 na Zlatom potoku,“ spomenul s tým, že tento najväčší zvolenský cintorín je pripravený aj na ďalšie rozšírenie. „Môže na ňom vzniknúť 2 500 nových miest,“ poznamenal hovorca. Doplnil, že ďalšou možnosťou pre pozostalých je aj položenie urny do vybudovanej steny, voľných je 40 miest.

Bez väčších problémov

Pred štyrmi rokmi v priestoroch cintorína na Zlatom potoku vznikol aj prvý slovenský prírodný cintorín. Doteraz v ňom umiestňovali popol zosnulých do kvetinových záhonov, ku koreňom stromov priamo alebo v rozložiteľných urnách. Po novom však bude možné pochovávať celé telá v rozložiteľných rakvách.

„Pandémia nového koronavírusu spôsobuje obete na životoch, čo sa pochopiteľne prejavuje aj zvýšeným počtom pohrebov. Tie počas jednotlivých vĺn ochorenia stúpajú približne o tretinu,“ podotkol Svatuška. Pri príprave pohrebu obvykle pozostalí využívajú služby niektorej zo súkromných spoločností v meste. Samospráva prenajíma smútočnú sálu i hrobové miesta. Na základe protipandemických opatrení, ktoré prijala slovenská vláda, sa môže zúčastňovať pohrebov v interiéri obmedzený počet pozostalých, pre vonkajšie priestory tieto obmedzenia neplatia. „Doteraz sme nezaznamenali žiadny problém v súvislosti s organizáciou pohrebov,“ ukončil.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné  

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM