Jakub Forgács Správy

Mia je TISÍCIM bábätkom v nemocnici: Mamička Janka opísala svoj pôrodný PRÍBEH, FOTO

V rozhovore sa dočítate nielen to, ako hodnotí nemocničnú stravu či správanie sa personálu zvolenskej nemocnice.

Ilustračný obrázok k článku Mia je TISÍCIM bábätkom v nemocnici: Mamička Janka opísala svoj pôrodný PRÍBEH, FOTO
2
Galéria
Zdroj: Nemocnica AGEL Zvolen

Pani Janka si pôrod vo zvolenskej nemocnici zopakovala po viac ako 10 rokoch, pričom jej malá Mia sa stala tohtoročným tisícim bábätkom Nemocnice AGEL Zvolen. Informovala o tom Eva Peterová, hovorkyňa AGEL SK. Médiám sprostredkovala pôrodný príbeh a skúsenosť s gynekologicko-pôrodníckym a novorodeneckým oddelením od pani Janky.

V rozhovore sa dozviete aj to:

  • ako prebiehal samotný pôrod
  • ktoré nezabudnuteľné zážitky mamičke utkveli v pamäti
  • ako hodnotí nemocničnú stravu
  • čo v nemocnici najviac vyzdvihla

Dôvera k zdravotníkom

Malá Mia sa prihlásila na svet osem dní pred termínom, keďže však išlo o druhé tehotenstvo, pani Janka vedela čo robiť. „Očakávala som, že druhý pôrod bude prebiehať podobne ako prvý, no zároveň som si uvedomovala, že prvá dcéra o pár mesiacov oslávi 11.narodeniny, takže moje telo už tiež nemusí byť v takej dobrej kondícii,“ vysvetľuje.

Nemocnica ponúka pre tehotné ženy aj možnosť absolvovať skupinovú, individuálnu alebo partnerskú predpôrodnú prípravu, pani Janka sa však rozhodla túto možnosť nevyužiť. „Pôrodnú prípravu som neabsolvovala a nemala som spísaný ani pôrodný plán. V tomto som najviac dôverovala samotným sestričkám a lekárom a vedela som, že najlepšie ma usmernia oni. Rátala som tiež s tým, že mi pomôže vlastná skúsenosť z prvého pôrodu,“ priznáva.

Po príchode na oddelenie skúsený personál mamičke vysvetlil, čo ju čaká a aký je ďalší postup. „Opýtali sa ma, či som absolvovala predpôrodnú prípravu, či mám pôrodný plán, či mám záujem o bonding, nadštandardnú izbu. Keďže medzi sestričkami aj doktorkami panovala skvelá nálada a všetky boli usmievavé, rýchlo zo mňa opadol stres z toho, čo ma čaká a začala som sa cítiť uvoľnene," poznamenala pani Janka.

"Potešilo ma, ako sú všetci zohratí,“ spomína s úsmevom.

Nezabudnuteľné zážitky

Pôrodnica sa snaží priniesť mamičkám nové možnosti relaxu a úľavy od pôrodných bolestí. Mamičkám sú preto k dispozícii špeciálne fitlopty, vankúšiky so suchým teplom, bylinná náparka, aromaterapia, hydroterapia, muzikoterapia či rebozo šatky. „Pred samotným pôrodom som využila teplú sprchu a pohopkávanie na fitlopte, čo mi určite pomohlo zmierniť bolesti,“ hovorí mamička.

Aj keď pôrod pani Janky nebol ideálny, pretože sa rozbiehal veľmi pomaly, celkovo ho hodnotí veľmi pozitívne. „Kvôli stavbe mojej panvy som mala problém vytlačiť hlavičku, z čoho som mala stres a priznám sa, že spočiatku som nespolupracovala. Mala som síce silné bolesti, no nebol ešte čas tlačiť. Týmto spôsobom by som veľmi chcela poďakovať aj pani doktorke Bihariovej, ktorá ma natoľko upokojila a skoncentrovala, že som dokázala opäť vnímať, čo mi hovorí ona i sestričky. Uvedomila som si, že dobrý pôrodník musí byť aj skvelý psychológ, aby pôrod mohol prebehnúť tak, ako má,“ priznáva.

Z pôrodu si dvojnásobná mamička odnáša aj niekoľko nezabudnuteľných zážitkov, ktoré pri prvom pôrode nezažila. „Obrovským zážitkom bolo pre mňa, keď mi lekárka dovolila chytiť hlavičku bábätka, keď už bola čiastočne vonku. A, samozrejme, bonding, ten som pri prvej dcére nezažila a je to naozaj krásny zážitok,“ hovorí.

Viac o tom, ako hodnotí nemocničnú stravu či personál, sa dočítate na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: 1000. pôrod vo zvolenskej nemocnici
2
Galéria
Zdroj: Nemocnica AGEL Zvolen
Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM