Správy

Dočkáme sa vo Zvolene kúpaliska? Verejné obstarávanie na obnovu Neresnice pokračuje

Prevádzkové riziko koncesionára má spočívať v investičnej náročnosti znovuobnovenia kúpaliska a nezaručenej návratnosti vynaložených investícií alebo nákladov vzniknutých pri prevádzkovaní kúpaliska.

Ilustračný obrázok k článku Dočkáme sa vo Zvolene kúpaliska? Verejné obstarávanie na obnovu Neresnice pokračuje
Foto: Eva Drugdová / Zdroj: Dnes24.sk

Verejné obstarávanie na obnovu letného kúpaliska Neresnica vo Zvolene pokračuje a záujemcovia môžu stále posielať svoje ponuky. Vyplýva to z oznámenia, ktoré zverejňuje samospráva na svojom oficiálnom webe. Výsledkom by malo byť uzavretie koncesnej zmluvy na zabezpečenie obnovy a prevádzkovania kúpaliska na 23 rokov.

Niektorí poslanci sú skeptickí

Podľa niektorých poslancov je však nereálne, aby sa do súťaže niekto prihlásil. „Najabsurdnejšou požiadavkou na koncesionára je, aby zaplatil rekonštrukciu Neresnice. A bez akejkoľvek finančnej spoluúčasti mesta. Pod ňou je zahrnutá napríklad asanácia kolektorovej budovy a bazéna Junior, vybudovanie lávky cez vodný tok Neresnica alebo vybudovanie nového parkoviska s kapacitou minimálne 100 parkovacích miest,“ poznamenal mestský poslanec Ľubomír Zdút-Šťastný.

„Ďalej sa od neho požaduje udržiavať kúpalisko a príslušné objekty v prevádzkyschopnom stave, financovať údržbu a opravy z vlastných zdrojov,“ podotkol s tým, že koncesionár musí tiež predložiť na schválenie mestu aj projektovú dokumentáciu a všetky potrebné povolenia. „Takýmto iracionálnym spôsobom sa mesto vysporiadalo so svojim majetkom. Ani za päť rokov od posledného kúpania neprišlo so zmysluplným využitím Neresnice. Už teraz je zrejmé, že sa nikto do súťaže neprihlási,“ zhodnotil poslanec.

Viceprimátor mesta Zvolen a predseda jednej z pracovných skupín, ktoré sa v minulosti zaoberali podmienkami na výstavbu plavárne a kúpaliska, Vladimír Lupták uviedol, že nápad s rekonštrukciou Neresnice formou koncesie vzišiel spomedzi poslancov. „Aj na základe neho hľadáme investora, ktorý by kúpalisko zrekonštruoval a zároveň mu poskytujeme záruku, že bude môcť na mestskom majetku podnikať,“ pripomenul Lupták. „Keďže sa kúpalisko rozkladá z dvoch tretín na súkromných pozemkoch, mesto pomôže aj tým, že počas celého obdobia bude platiť nájom za ich využívanie,“ zdôraznil s tým, že ak by sa podarilo nájsť investora, získali by všetky strany. „Mesto by zveľadilo svoj majetok, podnikateľ by získal príležitosť zarobiť a najmä Zvolenčania by opäť dostali možnosť zaplávať si v lete na mestskom kúpalisku,“ ukončil viceprimátor.

V čom spočíva riziko?

Zvolenský mestský parlament schválil vyhlásenie verejného obstarávania v sume 3 110 600 eur bez DPH vlani v lete. Prevádzkové riziko koncesionára má spočívať v investičnej náročnosti znovuobnovenia kúpaliska a nezaručenej návratnosti vynaložených investícií alebo nákladov vzniknutých pri prevádzkovaní kúpaliska. Predpokladané investičné náklady na obnovu kúpaliska sú viac ako 1,5 milióna eur.

Priestor na letný relax bol vybudovaný v rokoch 1948–1950. Bazény majú nefunkčné čerpadlá a dávkovanie chémie, zničená je aj betónová dlažba. Zabezpečené tiež nie sú parkovacie miesta pred areálom kúpaliska.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM