Barbara Dallosová Rôzne Správy

Vzácna návšteva v Žiari: Zavítala k nám americká astronautka Mary Ellen Weberová

Mary Ellen Weberová sa zúčastnila misií na obežnú dráhu Zeme a strávila niekoľko dní aj na Medzinárodnej vesmírnej stanici ISS.

Ilustračný obrázok k článku Vzácna návšteva v Žiari: Zavítala k nám americká astronautka Mary Ellen Weberová
Zdroj: TASR

O prípravách letu na obežnú dráhu Zeme, ale aj jeho samotnom priebehu v posledný septembrový deň (30. 9.) rozprávala v Krajskej hvezdárni a planetáriu Maximiliána Hella v Žiari nad Hronom desiatkam študentov stredných škôl technického zamerania a gymnázií americká astronautka Mary Ellen Weberová.

Na palubách raketoplánov

Návšteva sa uskutočnila v rámci jej programu v Banskobystrickom kraji, ktorý pripravila Rozvojová agentúra Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) a Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Región GRON v spolupráci s Veľvyslanectvom Spojených štátov amerických na Slovensku.

Výkonná riaditeľka OOCR Región GRON Žofia Buganová priblížila, že Mary Ellen Weberová je astronautkou, ktorá sa zúčastnila dvoch misií na obežnú dráhu Zeme na palubách amerických raketoplánov Discovery a Atlantis (STS-70, STS-101). Pri druhej z nich strávila niekoľko dní aj na Medzinárodnej vesmírnej stanici ISS.

Študenti sa chytali aj v angličtine

,,Oceňujem aktívny prístup pani Weberovej k žiakom a jej snahu motivovať ich stanoviť si vo svojej budúcnosti veľké ciele. Zdôraznila potrebu ich neustáleho zlepšovania sa a prípravy v štúdiu, v akomkoľvek smere. Preto bolo skvelé počuť, že väčšina žiakov svoje otázky smerujúce astronautke formulovala už priamo v angličtine, aj napriek tomu, že bola zabezpečená prítomnosť tlmočníka," uviedla na margo podujatia Buganová.

Organizátori pozvali na stretnutie študentov zo stredných škôl z okresov Žiar nad Hronom, Žarnovica a Zvolen. V závere programu pripravili pracovníci hvezdárne pre študentov celooblohovú prezentáciu Medzinárodnej vesmírnej stanice a komentovanú prehliadku výstavy k 50. výročiu pristátia človeka na Mesiaci pod názvom Apollo 50.

Nenechajte si ujsť viac noviniek zo Žiaru a okolia a sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM