Peter Simon Rôzne Správy

FOTO: Hubám sa v našich končinách darí, Mária našla trojkilový skvost!

Zdá sa, že sezóna húb je na Gemeri v plnom prúde. Dôkazom je aj parádny úlovok Márie. Veď posúďte...

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Hubám sa v našich končinách darí, Mária našla trojkilový skvost!
1
Galéria
Zdroj: TASR

Takmer trojkilový, medzi hubármi cenený, úlovok našla Mária z Rožňavy. Zniesť hubu k autu jej musel pomôcť manžel. Okrem vynikajúcej chuti má Trúdnik klobúčkatý, inak prezývaný aj barania hlava, liečivé účinky. Hubári aj odborníci sa zhodujú, že ide o vzácny druh. Niektorí ju berú ako trofejný nález a miesto výskytu neprezradia.

Mária je odmlada veľkou hubárkou a hoci je už sedemdesiatnička, počas sezóny do hory za hubami vybehne aj viackrát. Tentoraz sa jej podarilo nájsť naozaj parádny úlovok.

To, že sa jej vyplatilo zbehnúť do lesov dokazuje aj fotka, ktorú nájdete v našej galérii. Máte aj vy fotky hubárskych úlovkov? Pošlite nám ich do redakcie :)

„Keďže je rodáčkou z Gemerskej Polomy, práve tu v okolitých lesoch má svoje tajné miesta. V nedeľu ráno ju manžel odviezol na jedno z jej osvedčených miest a už po pár metroch natrafila na túto krásnu a veľmi chutnú hubu. Volá sa Trúdnik klobúčkatý, ľudovo nazývaná barania hlava a vážila skoro tri kilá. Na pomoc musel prísť jej manžel, aby ju dopravili k autu. Je to výborná huba, hlavne na smotane s knedľou alebo do hubovo-zeleninovej polievky. Je chutná aj zaváraná v náleve ako kuriatka. Medzi hubármi je veľmi cenená a každý si to svoje miesto chráni a neprezradí,“ povedal pre náš web syn Márie, Viktor Baláž.

Titulná foto: ilustračné

Obrazom: Mária našla 3 kilový skvost
1
Galéria
Foto: Viki Baláž
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM