Správy

V obci pri Lučenci nebudú 3. októbra doplňujúce voľby: Aký je dôvod?

Vo viacerých obciach sa mali doplňujúce voľby do orgánov samosprávy obcí konať už 4. apríla. Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) ešte v marci rozhodol, že sa presunú na 3. októbra tohto roka.

Ilustračný obrázok k článku V obci pri Lučenci nebudú 3. októbra doplňujúce voľby: Aký je dôvod?
Zdroj: TASR/Milan Drozd

V troch obciach si občania nebudú 3. októbra voliť poslancov obecných zastupiteľstiev, pretože v nich neboli podané kandidátne listiny. Ide o obec Prosiek v okrese Liptovský Mikuláš, Píla v okrese Lučenec a Ďurďoš v okrese Vranov nad Topľou. Informovala o tom Michaela Paulenová z tlačového odboru kancelárie ministra vnútra.

Voľby sa v týchto obciach vyhlásia podľa Paulenovej v ďalšom termíne, „podľa rozhodnutia predsedu Národnej rady SR“. Poslancov zastupiteľstiev si tak budú voliť v 19 obciach. Pre voľby starostu boli podané kandidátky vo všetkých obciach. Starostu si teda budú občania voliť 3. októbra v 33 obciach.

Doplňujúce voľby sa vyhlasujú, ak sa v niektorej obci nekonali, alebo ak zanikol mandát poslanca či starostu bez náhradníka. Zákon tiež stanovuje, že voľby sa zopakujú, ak ich vyhlásil Ústavný súd SR za neplatné.

Vo viacerých obciach sa mali doplňujúce voľby do orgánov samosprávy obcí konať už 4. apríla. Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) ešte v marci rozhodol, že sa presunú na 3. októbra tohto roka. Dôvodom bolo riziko šírenia nového koronavírusu.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM