Kultúra

Oslávte najkratší deň v roku v kine Apollo

Dátum 21. december sa nesie v znamení zimného slnovratu, najkratšieho dňa v roku, a preto je symbolicky vyhlásený za svetový deň krátkeho filmu.

Ilustračný obrázok k článku Oslávte najkratší deň v roku v kine Apollo
8
Galéria
Zdroj: Boris Macko

21.december – najkratší deň v roku, je symbolicky vyhlásený za svetový deň krátkeho filmu. V tomto čase sa po celom svete organizujú prehliadky krátkometrážnej tvorby s cieľom predstaviť ju širokej verejnosti.

Na Slovensku sa tretí rok v rade bude konať podujatie Deň krátkeho filmu, počas ktorého sa v jedenástich slovenských mestách uvedie výber slovenskej krátkej produkcie.

Krátky deň krátkym filmom

Deň krátkeho filmu je medzinárodná iniciatíva, ktorá vznikla v roku 2011 vo Francúzsku (v origináli Le jour le plus Court). Na Slovensko sa v minulosti dostala vďaka Slovenskému filmovému ústavu a Filmovej a televíznej fakulte VŠMU.

S ich podporou sa aj tento rok podarilo zostaviť dva kvalitné bloky reprezentujúce to najlepšie zo slovenskej krátkometrážnej tvorby.

„Teší nás, že vieme ponúknuť kinám a kultúrnym centrám krátke filmy, ktoré kvalitou a autorským spracovaním upútali aj na filmových festivaloch v zahraničí,“ hovorí Alexandra Gabrižová z občianskeho združenia Disco sailing, ktoré tento rok podujatie zastrešuje

Kino Apollo

Podujatie pripravilo aj lučenecké kino Apollo. Deň krátkeho filmu Všetko najlepšie pre deti 2018 sa uskutoční 21. decembra o 17:00 hod. Vstupné je jedno euro.

Blok filmov: VŠETKO NAJLEPŠIE PRE DETI 2018:

  • Dita vo vzduchu, réžia: Viktor Kubal, ©Slovenská filmová tvorba Koliba
  • Chyťte ho!, réžia: Boris Šima, ©FTF VŠMU
  • Automatina, réžia: Agáta Bolaňosová, ©FTF VŠMU
  • Sušienku?, réžia: Peter Trandžík, ©FTF VŠMU
  • Aúúúna, réžia: Lina Šuková, ©FTF VŠMU

Ilustračné foto: archív, Boris Macko

V OBRAZOCH: Kino Apollo potebuje rekonštrukciu
8
Galéria
Foto: Boris Macko / Zdroj: lucenec.dnes24.sk
Zdroj: lucenec.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM