Správy

O čierne ZLATO je v Lučenci záujem: Pre obyvateľov je ZDARMA, FOTO

Zvyšovanie miery separácie odpadu je podľa slov primátorky Lučenca Alexandry Pivkovej dôležité nielen z ekonomických dôvodov, ale aj environmentálnych. Darí sa to aj vďaka kompostárni.

Ilustračný obrázok k článku O čierne ZLATO je v Lučenci záujem: Pre obyvateľov je ZDARMA, FOTO
5
Galéria
Zdroj: Mesto Lučenec

V mestskej kompostárni v Lučenci pribudlo v uplynulom čase nové technické vybavenie, celkovo už v kompostárni samospráva vďaka dotáciám preinvestovala približne 2,7 milióna eur. Vlani tu spracovali vyše 2 180 ton odpadu, o kompost je podľa mesta zo strany obyvateľov veľký záujem. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Michaela Baboľová.

Nová technika

Na zakúpenie novej techniky a výstavbu biodomu získalo mesto Lučenec z európskych zdrojov vyše 720-tisíc eur. Z dotácie samospráva obstarala vozidlo na zvoz kuchynského odpadu s umývačkou nádob, traktor s čelným nakladačom využívaný v areáli kompostárne na manipuláciu s odpadom či odsáčkovač k linke na spracovanie kuchynského odpadu. Postavený bol tiež takzvaný biodom, ktorý slúži na spracovanie zeleného a kuchynského biologicky rozložiteľného odpadu.

„Nová technika výrazne skvalitní poskytované služby v oblasti zberu a spracovania biologicky rozložiteľného odpadu. Cieľom mesta je zvyšovať mieru separácie odpadu, čomu kvalitne a efektívne vykonaný zber separovaných zložiek pomáha. Samozrejme, zvyšovanie miery separácie odpadu je dôležité nielen z ekonomických dôvodov, ale aj environmentál­nych,“ uviedla primátorka mesta Alexandra Pivková.

Zdarma pre obyvateľov

Mestská kompostáreň v Dolnej Slatinke vznikla v roku 2012, mesto na ňu získalo viac ako dva milióny eur. V nasledujúcich rokoch samospráva získala ďalšie dotácie na nákup rôzneho technického vybavenia. V kompostárni sa spracováva zelený a kuchynský odpad vyzbieraný od obyvateľov mesta a zelený odpad z cintorínov, parkov a verejných plôch v Lučenci. Vlani kompostáreň spracovala približne 2 183,5 tony odpadu, vzniknutý kompost je zadarmo prístupný obyvateľom mesta.

„Vďaka tomu, že mesto Lučenec úspešne získavalo dotácie a zabezpečilo technické vybavenie kompostárne, mohlo začať v roku 2023 zbierať a zhodnocovať biologicky rozložiteľný kuchynský odpad z domácností a zelený odpad zo záhrad obyvateľov vlastnou činnosťou. Vlastnou činnosťou zabezpečuje aj zber objemného odpadu. Mesto začalo tieto služby poskytovať vo vlastnej réžii s cieľom optimalizovať náklady,“ dodala Baboľová.

Zábery kompostárne si môžete pozrieť v priloženej fotogalérii.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Lučenec získal na kompostáreň získalo už 2,7 milióna eur
5
Galéria
Zdroj: Mesto Lučenec
Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM