Správy Samospráva

NOVINKY na Kubínyiho námestí v Lučenci: Čo tam má pribudnúť počas leta?

Samospráva chce v najbližších týždňoch upraviť priestor námestia s dôrazom na adaptáciu verejného priestoru na dôsledky klimatickej zmeny.

Ilustračný obrázok k článku NOVINKY na Kubínyiho námestí v Lučenci: Čo tam má pribudnúť počas leta?
Zdroj: Mesto Lučenec

Na Kubínyiho námestí v Lučenci pribudne počas leta zeleň i nápis s názvom mesta vo výške dospelého človeka. Samospráva chce v najbližších týždňoch upraviť priestor námestia s dôrazom na adaptáciu verejného priestoru na dôsledky klimatickej zmeny, plánované je aj spustenie fontány. Mesto o tom informovalo na svojej webovej stránke.

„V priebehu leta bude v tejto lokalite prebiehať výsadba kvitnúcich rastlín, trvaliek a byliniek a výsadba stromov. Revitalizáciou prejde aj šesť lavičiek, ktoré budú v priestore osadené,“ priblížilo mesto. Opravené budú tiež murované kvetináče a plochy určené na výsadbu pri fontáne.

Zámerom mesta je rozšírením nespevnených plôch zlepšiť schopnosť námestia vsakovať a akumulovať dažďovú vodu. Cieľom je tiež prostredníctvom projektu revitalizácie námestia prispieť k znižovaniu tepelných ostrovov v meste. „Zmiernime tak účinky horúčav a zlepšíme miestnu mikroklímu, čím podporíme opeľovačov v meste,“ vysvetlilo mesto.

Na Kubínyiho námestí pribudne i nápis „#LUČENEC“ a tiež edukačné stanovište pre deti a mládež. To bude bude slúžiť ako pozvánka do envirovzdelávacej lokality nachádzajúcej sa v mestských ovocných sadoch.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM