Správy

Horúčavy sužujú aj obyvateľov NOVOHRADU: TIPY, kde sa môžu schladiť

Mestá Lučenec a Fiľakovo v regióne Novohrad reagujú počas letných mesiacov na horúčavy viacerými opatreniami.

Ilustračný obrázok k článku Horúčavy sužujú aj obyvateľov NOVOHRADU: TIPY, kde sa môžu schladiť
Zdroj: TASR/Roman Hanc , TASR/Dano Veselský

Obyvatelia a návštevníci miest môžu čas tráviť v lokalitách s dostatočným množstvom zelene a tieňa, ulice počas najhorúcejších dní mestá ochladzujú vodou. Pre TASR to uviedli obe samosprávy.

Kde sa dá schladiť?

„Mesto Lučenec reaguje na zmeny klímy a snaží sa zmierňovať dosahy vysokých teplôt niekoľkými spôsobmi, a to podľa možností jednotlivých lokalít. V uplynulých rokoch mesto realizovalo a naďalej realizuje niekoľko projektov v súvislosti s adaptáciou na zmenu klímy. Ide napríklad o budovanie zelenej a modrej infraštruktúry, rekonštrukciu mestských budov, vnútroblokov či verejných priestranstiev,“ skonštatovala pre TASR hovorkyňa mesta Lučenec Michaela Baboľová.

Horúce dni môžu obyvatelia a návštevníci Lučenca tráviť v mestskom parku s množstvom drevín, umelým jazierkom či oddychovým priestorom pre deti Strand s prístupom k vode na území bývalého historického mestského kúpaliska. Počas horúčav sa v Lučenci možno schladiť aj pobytom na mestskom kúpalisku, v mestských sadoch či pri vodnej nádrži Ľadovo.

Samospráva na území mesta prevádzkuje aj viaceré fontány či rosiče vzduchu. Počas dlhodobých horúčav plánuje mesto ulice kropiť vodou. „Na detské ihriská, pri ktorých sa nachádza menej tieniacej zelene, umiestňujeme tienidlá. Obyvateľom mesta i návštevníkom sú k dispozícii aj artézske studne,“ dodala Baboľová.

Horúčavy vo Fiľakove

Na horúce dni počas letných mesiacov reaguje aj mesto Fiľakovo. Samospráva zabezpečuje svojim zamestnancom dostatočný pitný režim, ulice v meste v podvečerných hodinách vodou ochladzujú dobrovoľní hasiči. Ako pre TASR priblížila hovorkyňa mesta Klaudia Mikuš Kovácsová, obyvatelia mesta či návštevníci môžu počas horúčav dni tráviť napríklad v geoparku Novohrad-Nógrád, ktorý mesto obklopuje. V rámci intravilánu mesta dostatok tieňa poskytuje mestský park.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM