Správy Samospráva

Viaceré mestá zvyšujú DANE a POPLATKY: Majú sa obávať aj Brezňania?

Situácia v samosprávach je podľa slov primátora Tomáša Abela kritická. Za posledné obdobie štát nedofinancoval obrovské výpadky na energiách, mzdách či legislatívnych zmenách.

Ilustračný obrázok k článku Viaceré mestá zvyšujú DANE a POPLATKY: Majú sa obávať aj Brezňania?
14
Galéria

Mesto Brezno vstúpi do nového roka s vyrovnaným rozpočtom bez toho, aby muselo zvyšovať dane a poplatky. Urobilo tak už v minulom roku. Rozpočet na rok 2024 je reálny, vyrovnaný a podľa primátora Tomáša Abela, hoci zostaviť ho bolo veľmi náročné, mestu sa to podarilo. Poslanci ho na ostatnom decembrovom zastupiteľstve schválili jednohlasne.

Dane nezvýšia

„Pracujeme s rozpočtom cez 20 miliónov eur, je tvorený z viacerých zdrojov. Nie je to nič, čo by sme mohli nazvať prorozvojové alebo investičné tak, ako sme boli zvyknutí po minulé roky. Niektoré samosprávy idú do rozpočtového provizória, mnohé sú nútené opakovane zvyšovať dane a poplatky, k čomu sme my nepristúpili. Našich obyvateľov už aj v tak ťažkej situácii zaťažovať nebudeme. Urobili sme všetko pre to, aby sme s rozpočtom vyšli a s odretými ušami zostavili jeho reálny návrh,“ zhodnotil pre TASR Abel.

Ako zdôraznil, situácia v samosprávach je kritická. Za posledné obdobie štát nedofinancoval obrovské výpadky na energiách, mzdách či legislatívnych zmenách, ktoré schválil bez samospráv a výrazne ich tak ekonomicky poškodil. Najväčší výpadok Brezno zaznamenalo z príjmu podielovej dane, pretože daňovým bonusom prišlo približne o dva milióny eur.

Bez prepúšťania a obmedzení

„Zvládneme to bez toho, aby sme museli prepúšťať zamestnancov či obmedziť základné služby pre obyvateľov. Chceme pokračovať v rozbehnutých investičných akciách. Mesto nezastaví rozvoj v celom rozsahu, naďalej bude napredovať. Vo vzťahu k budúcemu roku budeme veľmi opatrní a našou ambíciou je, ak sa rozpočtové prostriedky navýšia, použiť ich v prospech obyvateľov,“ konštatoval primátor.

V prípade dofinancovania samospráv zo štátneho rozpočtu v novom roku plánujú peniaze vyčleniť na dofinancovanie dotácií pre šport, kultúru, mladé talenty, na nenávratný finančný príspevok mesta na podporu udržania a obnovy pamiatkovej zóny, na poukážky pre seniorov či príspevok pri narodení dieťaťa vo výške predchádzajúce­ho roka.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Na Horehroní otvorili Ľadové mestečko
14
Galéria
Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM