Správy

Ľuďom po POŽIARI v osade stále nebývajú v UNIMOBUNKÁCH: Na čo čakajú ELEKTRIKÁRI?

V Telgárte na prelome októbra a novembra po viac ako troch mesiacoch od požiaru v miestnej osade pribudlo vyše 20 mobilných kontajnerov. Obývané zatiaľ nie sú.

Ilustračný obrázok k článku Ľuďom po POŽIARI v osade stále nebývajú v UNIMOBUNKÁCH: Na čo čakajú ELEKTRIKÁRI?
7
Galéria
Zdroj: TASR/Lukáš Mužla

V obci Telgárt na Horehroní je už po technickej stránke všetko pripravené na to, aby mohli byť unimobunky pre ľudí, ktorí pri letnom požiari prišli o strechu nad hlavou, pripojené na elektrinu. Pre TASR to uviedol hovorca spoločnosti Stredoslovenská distribučná (SSD) Miroslav Gejdoš.

Na čo sa čaká?

„SSD vykonala v trafostanici úpravu pre zmenu základného zapojenia distribučnej sústavy s cieľom uvoľniť kapacitu. Zároveň sme vymenili hlavný istiaci prvok. Z našej strany sme už podmienky pre pripojenie pripravili. Dňa 30. novembra ešte vykonáme úpravu nastavenia trafostanice, ktorá si vyžiada odstávku elektriny,“ priblížil Gejdoš s tým, že spoločnosť v súčasnosti čaká na doručenie čestného vyhlásenia, ktorým žiadateľ vyhlási, že si vybudoval odberné energetické zariadenia a splnil technické podmienky pripojenia.

V Telgárte na prelome októbra a novembra po viac ako troch mesiacoch od požiaru v miestnej osade pribudlo vyše 20 mobilných kontajnerov. Unimobunky majú poslúžiť ako dočasné ubytovanie pre ľudí, ktorí prišli o svoje domovy. Obec na ich zabezpečenie získala z Úradu splnomocnenca vlády pre rómske komunity takmer 390-tisíc eur. Predseda Banskobystrického samosprávneho kraja začiatkom mesiaca upozornil na to, že ľudia, ktorí už tri mesiace žijú v nedôstojných podmienkach, unimobunky zatiaľ využívať nemôžu pre chýbajúce pripojenie na elektrinu.

K požiaru v obci Telgárt došlo v druhej polovici júla v nočných hodinách v miestnej osade. Plamene zničili osem objektov, ďalšie ostali po požiari poškodené. Pri udalosti zomrela jedna osoba, viac ako stovka ľudí vrátane 60 detí prišla o strechu nad hlavou. Obyvatelia, ktorí prišli o domovy, boli dočasne ubytovaní vo veľkokapacitných stanoch. V súčasnosti prespávajú v priestoroch komunitného centra a v unimobunkách, ktoré obci poskytlo kresťanské spoločenstvo.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: V Telgárte pribudli umimobunky pre ľudí po požiari
7
Galéria
Zdroj: TASR/Lukáš Mužla
Zdroj: Polícia Slovenskej republiky
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM