Správy

Hlina VINÍ z KALAMITY na Horehroní lesníkov: REAKCIA ministerstva bola stručná

Poslanec parlamentu Alojz Hlina (SaS) vyzval štátny podnik Lesy SR a ministra pôdohospodárstva na vyvodenie zodpovednosti.

Ilustračný obrázok k článku Hlina VINÍ z KALAMITY na Horehroní lesníkov: REAKCIA ministerstva bola stručná
Zdroj: TASR/Michal Svítok

Za lykožrútovú kalamitu na Horehroní môžu lesníci, ktorí nezvládli manažment hospodárskych lesov v okolí Čierneho Balogu. V utorok to na tlačovom brífingu v Banskej Bystrici skonštatoval poslanec parlamentu Alojz Hlina (SaS), ktorý vyzval štátny podnik Lesy SR a ministra pôdohospodárstva na vyvodenie zodpovednosti.

Chyba lesníkov?

Podľa Hlinu sú za lykožrútovú kalamitu na Horehroní zodpovední lesníci, ktorí nezvládli starostlivosť o tunajšie lesy. „Nikto z ekológov sa nepriväzoval o stromy pri Čiernom Balogu, sú to čisto hospodárske lesy, kde majú plnú kontrolu štátne lesy,“ uviedol Hlina. Na brífingu menoval viacerých zamestnancov štátnych lesov, ktorí pôsobili alebo pôsobia aj na vedúcich pozíciách. Lesy SR a rezort pôdohospodárstva vyzval na vyvodenie zodpovednosti voči tým, ktorí aktuálny stav spôsobili.

Hlina tiež opäť kritizoval spôsob, akým chcú štátne lesy pri riešení lykožrútovej kalamity v okolí Čierneho Balogu postupovať. Podľa jeho slov nemá v tejto fáze zmysel vyťažiť suchý strom, ktorý už nie je napadnutý lykožrútom a pre les už nepredstavuje ďalšie riziko. „Dôležité je technologicky teraz ísť do porastu a vyťažovať aktívneho chrobačiara,“ uviedol Hlina s tým, že napadnuté stromy majú aj vyššiu ekonomickú hodnotu.

Reakciu ministerstva si môžete prečítať na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM