Michal Majer Kultúra

Odsúdenci prezentujú v Thurzovom dome svoju tvorbu

V priestoroch Thurzovho domu dnes slávnostne otvorili už deviaty ročník kúpno-predajnej výstavy s názvom Čo je v nás. Výstava prezentuje výrobky a výtvarné diela väzňov z Ústavu na výkon trestu odňatia slobody z Kráľovej. Tvorivosť, talent a fantáziu

„Som milo prekvapená šikovnosťou a zručnosťou väzňov. Vedela som, že sa za múrmi väznice tvorí, ale že až takto kvalitne, som zistila až teraz. Každý by mal dostať šancu a som rada, že im takéto niečo môžeme poskytnúť,“ vyjadrila svoj názor na výstavu ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. „Výstava obsahuje umelecké a remeselné diela odsúdených, ktoré sú z roka na rok lepšie a lepšie. Keď by som to mala porovnať s predchádzajúcimi ročníkmi, tak kvalita ide jednoznačne vyššie,“ doplnila ministerkine slová riaditeľka Stredoslovenského múzea Zuzana Drugová. Výstava má zároveň kúpno-predajný charakter. Peniaze vyzbierané vďaka zakúpeniu výstavných predmetov poputujú na detskú onkológiu.

Výstava je zaujímavá nielen vďaka umeleckým dielam, ale aj dvom vynálezom, ktoré si nechal ich autor aj patentovať. Ide o prístroj na sušenie muriva v prípade výskytu povodní a vynález na zníženie emisií z výfukových plynov. O tieto „zlepšováky“ má dokonca záujem aj odborná verejnosť. „Prístroje som vyrábal približne rok a ako ma to vôbec napadlo, si už naozaj nepamätám. Viem len to, že mi pri vymýšľaní a konštruovaní takýchto prístrojov lepšie ubieha čas a nemusím stále myslieť na to, že som zavretý za múrmi väznice,“ úprimne priznal autor patentovaných vynálezov, ktorý si svoj trest odpykáva v banskobystrickom Ústave na výkon trestu odňatia slobody. Jeho vynálezy, ale aj ostatné umelecké diela, budú zdobiť priestory Thurzovho domu až do konca februára.

moo

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM