Monika Obrtalová Rôzne

Obyvatelia sú proti spaľovni odpadov na Graniari

Obyvatelia banskobystrickej lokality Graniar sú proti obnoveniu prevádzky spaľovne nemocničného a biologického odpadu, ktorá sa tu nachádza. Zabrániť chcú aj začatiu skúšobnej prevádzky, ktorú si prenajala bratislavská firma Medika SK.

Súhlas na začatie prevádzky môže vydať Stavebný úrad mesta Banská Bystrica iba po stanovisku banskobystrického Obvodného úradu životného prostredia. Stavebný úrad mesta Banská Bystrica vyzval vlani nájomcu spaľovne, aby doplnil návrh na vydanie súhlasu na začatie skúšobnej prevádzky o ďalšiu dokumentáciu. Po tom, ako to urobil, sa účastníci konania stretli vo veci vydania súhlasu na spustenie skúšobnej prevádzky pyrolýznej spaľovne.

Do jej areálu okrem účastníkov konania určených Stavebným zákonom prišli aj obyvatelia Banskej Bystrice, ktorí sa cítia byť snahou nájomcu spustiť spaľovňu dotknutí. „Ide najmä o ľudí žijúcich v blízkosti stavby, ktorí sformulovali svoje námietky a predložili ich Stavebnému úradu. Ten následne požiadal investora, aby sa k nim vyjadril s tým, že vyjadrenie spolu so záväzným stanoviskom Obvodného úradu životného prostredia Banská Bystrica má doručiť do 30 dní,“ informovala hovorkyňa banskobystrického primátora Monika Pastuchová.

//„Spomínaný ObÚ ŽP je správny orgán chrániaci záujmy v oblasti ochrany ovzdušia. Obsah jeho záväzného stanoviska je pre mesto Banská Bystrica kľúčový a záväzný. Stavebný úrad až na základe záväzného stanoviska ObÚ ŽP Banská Bystrica rozhodne o povolení alebo nepovolení skúšobnej prevádzky,“ //konštatoval vedúci Stavebného úradu Mesta Banská Bystrica Stanislav Ferianc.

Proti obnoveniu prevádzky v spaľovni sú najmä obyvatelia banskobystrickej lokality Graniar, vedľa ktorej sa spaľovňa i Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta nachádzajú. Obávajú sa, že firma v nej bude likvidovať injekčné striekačky, plasty, biologický a ďalší nebezpečný nemocničný odpad nielen z celého Slovenska. Podľa nich je neprípustné, aby sa to robilo v obytnej zóne.

Aktivisti petičného výboru už v roku 2007 za niekoľko dní získali takmer 6000 podpisov pod petíciu proti uvedeniu spaľovne do skúšobnej prevádzky. Tie odovzdali primátorovi mesta Ivanovi Saktorovi, ktorý je takisto proti prevádzke v spaľovni. Už predtým listom požiadal vtedajšieho ministra zdravotníctva Ivana Valentoviča a riaditeľa Rooseveltovej nemocnice Jána Šulaja, aby prevádzka v spaľovni nebola obnovená.

Spaľovňa v Rooseveltovej nemocnici bola určená v Programe odpadového hospodárstva Banskobystrického kraja ako regionálna spaľovňa nemocničného odpadu, to znamená, že pre všetky zdravotnícke zariadenia v kraji. Nemôže mať preto perspektívu celoslovenskej spaľovne.

Prevádzka v spaľovni nemocnice je dlhodobým problémom nielen časti Graniar, ale celého mesta. S jej výstavbou začali v roku 1994 a po stavebnom ukončení ju dali do skúšobnej prevádzky. Dymom a zápachom však ohrozovala okolitú individuálnu bytovú zástavbu a preto ju neuviedli do trvalej prevádzky. Rovnako skončil aj ďalší pokus v roku 2000, pretože spaľovňa nedosahovala parametre o ochrane ovzdušia stanovené zákonom.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM