Jakub Forgács Rôzne

Obchodné centrum, oddychové zóny či ďalší kruháč... TOTO všetko má priniesť nová stanica!

Po vybudovaní novej autobusovej stanice sa Banskobystričania majú dočkať mnohých noviniek. Autobuska už totiž nebude slúžiť iba cestujúcim, poskytne toho ešte viac.

Ilustračný obrázok k článku Obchodné centrum, oddychové zóny či ďalší kruháč... TOTO všetko má priniesť nová stanica!
Zdroj: Dnes24.sk

Na stredajšej tlačovej konferencii sa stretol investor, firma Primum, s vedením mesta, aby novinárom predstavil projekt novej autobusovej stanice Terminal Center Banská Bystrica (vlak-bus-shopping). Nový multifunkčný objekt, ktorý prepojí autobusovú a železničnú stanicu, by sa podľa slov primátora Jána Noska mal začať stavať už v lete alebo na jeseň 2015. Na čo všetko sa v ňom môžete tešiť?

Moderný terminál a obchodné centrum

„Tento projekt riešime v našej kancelárii už niekoľko rokov. Intenzívne sme rokovali s mestom a investorom, aby sme našli nejakú najvhodnejšiu verziu využitia toho územia. Vieme, že v Banskej Bystrici je lokalita autobusovej stanice pod drobnohľadom. Snažili sme sa preto do projektu vniesť nejakú logiku, aby sme splnili požiadavky investora a vyhoveli aj mestu,“ uviedol Peter Styk z projektovej kancelárie Jahn Development and Consulting.

Projekt Terminal Center Banská Bystrica (vlak-bus-shopping) má podľa jeho slov medzi autobusovou a železničnou stanicou vytvoriť atraktívny priestor, ktorý prepojí obidva terminály. „Celý projekt zahŕňa v rámci autobusovej stanice aj doplnenie obchodného centra –retail park, ktorý cez prestrešenú pasáž ponúkne návštevníkom rôzne služby,“ pokračoval Styk.

„Projekt sa skladá z dvoch podlaží. Autobusová stanica bude umiestnená na prízemí a pôjde o moderný terminál, ktorý bude obsahovať 18 nástupíšť a 8 výstupíšť,“ spomenul so slovami, že jej súčasťou bude moderne vybavená autobusová hala, ktorá bude poskytovať sociálne a ostatné zázemie, ale tiež nájomné jednotky s doplnkovými službami pre autobusovú stanicu ako predaj tlače, tabaku, rýchle občerstvenie, dispečing, taxi služby, predaj kvetov a pod. Druhé poschodie bude pre obchodné centrum, na ktorého streche bude parkovisko.

Nový kruháč aj pripojovací pruh

„Snahou investora je aj prerobiť predstaničný priestor, zatraktívniť ho, poskytnúť nejaké logické pešie priechody pomocou pešej pasáže do dvojpodlažnej časti.“ povedal Styk, ktorý doplnil, že sú si vedomí aj toho, že prevádzka autobusovej stanice má iné otváracie hodiny, ako prevádzka zvyšnej časti obchodu, čo je však takisto vyriešené peším prechodom mimo objekt.

Investor podľa jeho slov vynaloží nemalé prostriedky aj na vybudovanie technickej infraštruktúry. „Od cesty ku Smrečine sa má vytvoriť nový kruhový objazd, prerieši sa aj nové dopravné napojenie čerpacej stanice Shell, takisto vybudujeme pripojovací pruh na cestu I/66 do Brezna,“ vymenoval s tým, že v pláne majú aj vybudovanie oddychových zón s kaviarničkami a sedením. „V budúcnosti plánujeme v obchodnom centre vybudovať aj miesto na rýchlonabíjanie elektromobilov,“ do­dal.

„Celková plocha riešeného územia je skoro 32 000 m2, zastavaná časť bude viac ako 13 000 m2, samotná autobusová stanica má zaberať 10 000 m2 územia a na 13 000 m2 bude umiestnené obchodné centrum,“ pokračoval Styk.. Ako doplnil, zvyšok bude tvoriť parkovisko pre klientov a návštevníkov.

Čítajte tiež:

Prvé info o dostavbe bystrickej autobusky: Má sa prepojiť so železničnou stanicou!

Investor odhalil, ako má vyzerať autobuska po dokončení: Pozrite si VIZUALIZÁCIE novej stanice

Ako budeme cestovať počas výstavby novej autobusky? Toto sú 2 alternatívy náhradnej stanice…

Nová stanica neposlúži iba cestujúcim: Dobré správy pre miestne stavebné firmy aj ľudí bez práce!

Vizualizácie podoby novej banskobystrickej autobusovej stanice
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM