Michal Majer Basketbal

Novým trénerom basketbalistov Jozef Lovik

Novým trénerom A-družstva ŠKP Banská Bystrica sa stal bývalý úspešný hráč, reprezentant a dvojnásobný Majster SR Jozef Lovik, ktorý sa na trénerskú stoličku v slovenskej extralige vracia po pôsobení v českom BK Prostějov. Opýtali sme sa ho nielen na

Ako sa vlastne zrodilo vaše trénovanie v Banskej Bystrici? Prečo ste odišli z Česka práve do mesta pod Urpínom? Veľmi jednoduchá odpoveď. Basketbal v Banskej Bystrici je mojou srdcovou záležitosťou. Inak povedané, dostal som ponuku a ďalej som rokoval a rozhodoval sa medzi Prostějovom a Banskou Bystricou. A mesto spod Urpína zvíťazilo.

Je veľký rozdiel medzi slovenským a českým basketbalom, technickým zabezpečením, diváckou odozvou? Až do minulého roku som ten rozdiel nevidel tak veľký, ale pôsobenie v Prostějove ma vyviedlo z môjho omylu. Kvalita hráčov je jednoznačne na vyššej profesionálnej úrovni, či už domácich hráčov alebo legionárov. Slovenský basketbal momentálne nedosahuje úroveň nielen v českom, ale aj európskom merítku. Aj český basketbal má svoje problémy, oveľa väčší dôraz je však kladený na výchovu mladých adeptov, schopných potencionálne hrať najvyššiu domácu súťaž, alebo sa presadiť v európskom basketbale. Naši susedia majú väčšiu kvantitu hráčov, súťaží, vrcholových centier ako je v súčasnosti u nás, napr. desať mládežníckych stredísk u chlapcov a osem u dievčat asi hovorí za všetko. Bolo by veľmi zdĺhavé porovnávať všetky oblasti. Servis v Čechách sa približuje k popredným družstvám vyspelej Európy. Na Slovensku, možno až na nejakú výnimku, servis neexistuje. Dúfam, že nikoho neurazím, ale to je realita. Samozrejme súvisí to s financiami, podporou a propagáciou basketbalu. Čo je veľmi smutné, diváci v Čechách majú inú etiketu počas zápasov. Nenadávajú, nediskriminujú, sú proste zdržanliví v hodnotení či trénerov, hráčov alebo rozhodcov. Čo si už povedia pri pive je jeden fakt, ale nedehonestujú nikoho na palubovke.

Budete trénovať sám, alebo v spolupráci s asistentmi? Čas ukáže. Určite mám, aj vedenie ŠKP, niekoľko tipov. Čas ukáže, nechcem predbiehať.

Kedy začínate s prípravou na novú sezónu? V júli hráči nastúpia na dovolenky. Začiatkom augusta by sme sa mali stretnúť s načerpanými silami a osobnostným potenciálom, ktorý je potrebný do novej sezóny.

Na čom by mala byť založená hra nášho mužstva? V čom by mohli byť jeho prednosti? Na technickej pripravenosti, ale aj fyzickej a najmä psychickej, aby sme mohli hrať pekný basketbal.

Aké typy hráčov v tíme zatiaľ chýbajú, kde by potreboval najviac doplniť? V súčasnosti sa káder dopĺňa a je predčasné medializovať, aké typy hráčov nám chýbajú. Čas je najlepší lekár a preto dúfam, že do začiatku našej prípravy sa družstvo vhodne doplní a bude hrať basketbal s nasadením a vedomím, že hráme basketbal s radosťou.

S akými cieľmi budete vstupovať do extraligovej sezóny? Len s tými najlepšími, verím v potenciál družstva, ktorý vytvoríme!

gr Foto: ebasket.sk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM