Jakub Forgács Správy

Nové INFO o ochoreniach v kraji: Ako sme na tom s chrípkou a pod.?

Opätovný pokles respiračných ochorení a chrípky v kraji je dobrou správou. Ktoré okresy sú na tom v týchto dňoch najhoršie?

Ilustračný obrázok k článku Nové INFO o ochoreniach v kraji: Ako sme na tom s chrípkou a pod.?
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Uplynulý týždeň bol v Banskobystrickom kraji v znamení zníženia akútnych respiračných ochorení (ARO) a takmer rovnakého výskytu chrípky a chrípke podobných ochorení (CHPO). V medziročnom porovnaní je výskyt týchto typov ochorení v populácii obyvateľstva Banskobystrického kraja v prípade ARO o tretinu a v prípade chrípky o polovicu. Na etiológii (pôvode) ochorení sa totiž podieľajú hlavne vírusy, ktoré spôsobujú akútne ochorenia s ľahším priebehom. Informovala o tom Mária Tolnayová, hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Banská Bystrica.

„Mierne sa zvýšil počet komplikácií z ARO – zápalové ochorenia horných dýchacích ciest, ako aj chrípky, sa skomplikovali zápalmi dutín (8 prípadov), zápalmi stredného ucha (9) a v piatich prípadoch zápalom pľúc,“ vymenovala Tolnayová.

V 33. kalendárnom týždni podľa jej slov na základe analýz z hlásení 53 percent lekárov pre deti a dorast a 45 percent lekárov prvého kontaktu pre dospelých, evidoval banskobystrický RÚVZ 841 chorých na ARO, čo reprezentuje chorobnosť vyše 270 osôb na 100-tisíc obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. Chrípka a jej podobné ochorenia sa vyskytli v 32 prípadoch, čo je chorobnosť 10,5 osôb na 100-tisíc obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni.

„Najvyšší počet chorých na ARO je v okrese Lučenec, Žarnovica a Žiar nad Hronom. Čo sa týka chrípky a jej podobných ochorení je najvyšší počet pacientov v okrese Veľký Krtíš,“ dodala Tolnayová s tým, že z hľadiska veku ochorenia najviac postihujú vekovú skupinu ekonomicky činného obyvateľstva a adolescentov.

Odborníci upozorňujú, že napriek pomerne nízkemu výskytu nemožno chrípkové ochorenia podceňovať. Chrípka je totiž iniciátorom ťažkých komplikácií, ako bakteriálny zápal pľúc, metabolický rozvrat, zlyhanie srdca a iné závažné zdravotné následky.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM