Správy Samospráva

Nosko hovorí o veľkom ÚSPECHU: Dominanta bystrického cintorína zaujala v Európe

Autori Monumentu získali už za moderné a inovatívne dielo Cenu Dušana Jurkoviča a aj ocenenie CE.ZA.AR v kategórii občianske a priemyselné budovy.

Ilustračný obrázok k článku Nosko hovorí o veľkom ÚSPECHU: Dominanta bystrického cintorína zaujala v Európe
3
Galéria

Objekt Monument v banskobystrickej časti Majer, ktorý je súčasťou vojnového cintorína z prvej svetovej vojny, upútal pozornosť aj za hranicami Slovenska. Dostal sa medzi päť najlepších slovenských projektov, ktoré prihlásili do prestížnej súťaže o Cenu Európskej únie za súčasnú architektúru – Mies van der Rohe Award, organizovanej každé dva roky. Informovalo o tom v piatok mesto na sociálnej sieti.

Veľký úspech

„Hoci sa projekt nestal víťazným, už len fakt, že bol nominovaný na najvyššie vyznamenanie pre architektúru v EÚ, považujem za veľký úspech,“ reagoval primátor Banskej Bystrice Ján Nosko.

Autori Monumentu, ktorý je spomienkou na historické udalosti a ľudí bojujúcich za slobodu, Benjamín Brádňanský, Vít Halada a Maroš Greš získali už za moderné a inovatívne dielo Cenu Dušana Jurkoviča a aj ocenenie CE.ZA.AR v kategórii občianske a priemyselné budovy.

Po obnove

Objekt je viac ako dva metre široký, dlhý niečo vyše 19 metrov a osem metrov vysoký. Jeho súčasťou je vyhliadka, kaplnka, stena, náhrobná doska, zázemie, pietne miesto aj informačná plocha. Po celej dĺžke zábradlia je vyrezaných 1 500 mien slovenských, českých, rakúskych, chorvátskych, maďarských, poľských, rumunských, srbských a slovinských vojakov.

„Len pred nejakým časom sa nám podarilo ukončiť štvrtú etapu obnovy, v rámci ktorej sa vybudovalo mólo spolu s osvetlením a pribudli nové drevené lavičky. Ďakujem všetkým, ktorí sa aj naďalej starajú o zveľaďovanie tohto dôstojného miesta v našom meste,“ dodal Nosko.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Monument na cintoríne v Majeri
3
Galéria
Zdroj: Ján Kekeli
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM