Michal Majer Kultúra

Noc múzeí a galérií očarila návštevníkov

Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici pripravilo v sobotu 15. mája pre návštevníkov podujatie s názvom Noc múzeí a galérií. Do neskorých večerných hodín tak mali svoje brány otvorené Matejov a Thurzov dom, kde ste v tento deň mohli stretnúť aj kr

Tohtoročná Noc múzeí a galérií sa niesla v znamení témy Máj, lásky čas. Záujemcov čakala nevšedná prehliadka expozícií v Thurzovom dome i novootvorenom Matejovom dome za sprievodu lektorov v historických kostýmoch. V jednotlivých častiach expozícií tak čakal na ľudí bystrický richtár, baník, sedliačka, či dokonca kat. V Zelenej sieni Thurzovho domu sa návštevníci preniesli do konca 15. storočia, kde ich pri vstupných dverách privítal kráľovský pár Matej Korvín a Beatrix Aragónska. “Sme milo prekvapení, že aj napriek škaredému počasiu prišlo toľko ľudí,” priznala sa kráľovná.

Svoju zručnosť si návštevníci vyskúšali v tvorivej dielni a za pomoci medovnikárskej techniky niektorí vyrobili srdiečka z modelárskej hliny. Milovníci umenia si mohli vychutnať v priestoroch venovaných sakrálnemu barokovému umeniu koncert renesančnej a barokovej hudby pod vedením Matúša Šimka.

V Matejovom dome čakal večerných návštevníkov film o najstarších dejinách Banskej Bystrice a o premene Matejovho domu na súčasnú expozíciu o histórii mesta. Noc múzeí a galérií je celoeurópska akcia, do ktorej sa pravidelne zapája aj Stredoslovenské múzeum a už niekoľko rokov sa toto podujatie teší veľkej obľube domácich, ale aj zahraničných návštevníkov. Hoci tento rok bolo sprevádzané veľmi zlým počasím, aj tak si cestu do banskobystrických múzeí našlo množstvo ľudí.

moo

Noc múzeí a galérií očarila návštevníkov
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM