Jakub Forgács Rôzne

Ničivé dôsledky veternej kalamity: Do TÝCHTO lokalít v okolí mesta radšej nevstupujte!

Vietor iba pred pár dňami vyvracal a lámal stromy ako zápalky. Inšpekciu mestských lesov po veternej kalamite preto absolvoval aj primátor Peter Gogola. Pozrite, ktorým lesom by ste sa v najbližšej dobe mali vyhnúť!

Ilustračný obrázok k článku Ničivé dôsledky veternej kalamity: Do TÝCHTO lokalít v okolí mesta radšej nevstupujte!
Zdroj: Dnes24.sk

Primátor mesta Peter Gogola sa v piatok dopoludnia v sprievode riaditeľa mestskej organizácie Mestské lesy Banská Bystrica zúčastnil inšpekcie lesov na území mesta. Jej cieľom bolo zmonitorovať škody, ktoré za sebou zanechala kalamita a postarať sa o bezpečnosť turistov a návštevníkov lesov.

Po kontrole a monitorovaní rozsahu veternej kalamity eviduje mesto predbežne 28 400 m3 vyvrátenej drevnej hmoty. Uvedené množstvo je zatiaľ len v rovine odhadu, ktorý bude spresnený po komplexnom preverení následkov kalamity. Veľké množstvo drevnej hmoty sa nachádza v oblastiach navštevovaných turistami, predovšetkým v lokalite Chotárna (južne od Banskej Bystrice – modrý turistický chodník miestneho turistického značenia) a Bystrickej doliny. V uvedených lokalitách bude mesto musieť nevyhnutne požiadať Okresný úrad Banská Bystrica o obmedzenie využívania lesov verejnosťou na dobu spracovania kalamity, nakoľko mu túto povinnosť ukladá zákon.

„Chcel by som úctivo požiadať všetkých turistov a návštevníkov lesa, aby v záujme ochrany svojho zdravia momentálne nevstupovali do krízových lokalít. V kalamitných porastoch je totiž množstvo zavesených stromov, polámaných haluzí na stojacich stromoch, a taktiež množstvo stromov s narušeným koreňovým systémom, ktoré aj pri malom vetre môžu spadnúť a ohrozujú tak bezpečnosť turistov,“ vyjadril sa primátor mesta Peter Gogola.

Spracovanie kalamity bude sprevádzať využitie množstva mechanizačných prostriedkov ako sú traktory, odvozné súpravy a lanové systémy. Zvýšenú pozornosť a ostražitosť tak treba udržiavať aj v miestach ich výskytu. Uvedenými krokmi sa chce mesto Banská Bystrica plnohodnotne postarať o bezpečnosť turistov v lokalitách mestských lesov.

Foto: mesto Banská Bystrica

Veterná kalamita v okolí Banskej Bystrice - Primátor Peter Gogola na inšpekcii
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM