Jakub Forgács Správy

Nevšedná akcia v Bystrici: Desiatky Rómov z celej krajiny darovali najvzácnejšiu tekutinu

V žilách im koluje temperament, nadanie pre umenie, ale hlavne krv, ktorá dokáže zachraňovať životy. Práve preto sa Rómovia stretli po prvýkrát na darcovskej akcii pod Urpínom.

Ilustračný obrázok k článku Nevšedná akcia v Bystrici: Desiatky Rómov z celej krajiny darovali najvzácnejšiu tekutinu
Zdroj: TASR

„Pomôcť ľuďom, ktorí potrebujú krv, a tej najmä v lete majú nemocnice akútny nedostatok a tiež ukázať na Slovensku, že všetkým koluje v žilách rovnaká krv, bolo cieľom dnešnej darcovskej akcie Rómov v Banskej Bystrici,“ informoval splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity a poslanec NR SR Peter Pollák.

„Krv nerozdeľujeme na bielu a čiernu, všetci ju máme rovnakú, červenú. Sú iba darcovia a nedarcovia,“ reagoval Pollák. „Som rád, že je to práve v Banskej Bystrici, kde chceme čelným predstaviteľom inštitúcií ukázať, že my máme rovnakú krv a raz možno aj oni budú potrebovať rómsku krv. Sme pripravení darovať ju komukoľvek,“ zdôraznil.

Darcovská akcia Rómov sa uskutočnila po prvý raz v spolupráci s Národnou transfúznou stanicou v Banskej Bystrici, ktorá na tri hodiny zriadila mobilnú stanicu v zasadačke banskobystrického Okresného úradu. Len za jednu hodinu prišlo vyše dvadsať darcov. Podľa Polláka svojich ľudí mobilizovali cez sociálne siete a občianske zduženia i inštitúcie, s ktorými spolupracujú. Darovať krv prišli Rómovia z celého Slovenska, od Bratislavy až po východ krajiny.

Splnomocnenec a poslanec Pollák krv nedaroval. „Mrzí ma to. Ako dieťa som sa v nemocnici nakazil infekčnou chorobou – žltačkou, preto nemôžem darovať krv,“ vysvetlil. Hoci to pôvodne neplánoval, dnešná darcovská akcia zapadá do programu, ktorý sa dnes začína v Banskej Bystrici – štvordňový festival tradičnej a modernej rómskej kultúry Ľudia z rodu Rómov. „V jednom meste môžeme ukazovať našu kultúru, ale aj darovať našu rómsku krv, ktorú určite budú potrebovať ľudia tejto krajiny,“ dodal Pollák.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM