Jakub Forgács Rôzne

Nevidiacim pomôže unikátny počítačový systém. Vyvinuli ho na bystrickej univerzite

Život nevidiacich nie je jednoduchý, no teraz získajú pomoc na nezaplatenie! Vďaka vedeckým pracovníkom UMB im prototyp nového systému uľahčí nastavovanie vykurovania aj dohľad nad deťmi. Ako funguje?

Ilustračný obrázok k článku Nevidiacim pomôže unikátny počítačový systém. Vyvinuli ho na bystrickej univerzite
Zdroj: TASR

Nový počítačový systém RUDO, ktorý vyvinuli vedeckí pracovníci na Katedre informatiky Fakulty prírodných vied Univerzity Mateja Bela (FPV UMB) v Banskej Bystrici, bude veľkou pomocou nevidiacim ľuďom pri bývaní. Pomôže im pri rozpoznávaní osôb či nastavení vykurovania a má byť aj podporou pri rodičovskom dohľade nad deťmi. Ako informovali na tlačovej konferencii zástupcovia FPV UMB, projekt je v štádiu skúšania. Sám jeho autor je nevidiaci výskumný pracovník.

„Prvá verzia prototypu tohto systému bola nazvaná ľudským menom RUDO, lebo systém sa prihovára nevidiacim obyvateľom pomocou syntetického hlasu. Podnetom na jeho vývoj bola potreba nevidiaceho človeka v zmysle bezpečnosti oddeliť známe prichádzajúce osoby od neznámych. Pri príchode známeho človeka ho RUDO ohlásil menom, na príchod neznámej osoby len upozornil. V tomto roku bola na Katedre informatiky FPV UMB ukončená jeho štvrtá verzia, ktorá obsahuje navyše automatizáciu vykurovania, zónovú reguláciu a rozvinutejšie softvérové podporné prostriedky pre nevidiacich. Výskum vychádzal z potrieb nevidiacich a predchádzal mu prieskum,“ konštatoval autor Milan Hudec.

Systém je nainštalovaný na lokálnej sieti v interiéri budovy, na základe čoho sa mení bežná stavba na tzv. inteligentnú budovu. Hudec dodal, že tento systém je špecifický svojím zameraním na asistenciu pri bývaní pre nevidiacich ľudí. Keďže doteraz sú vo svete vyvíjané AAL (Ambient Assisted Living) systémy prioritne na asistenciu pri bývaní pre seniorov, stáva sa RUDO zaujímavým a jedinečným špecifikom v tejto oblasti.

Čítajte tiež:

UMB v nevšednej spolupráci. Podieľala sa na vzniku dvojjazyčnej knihy pre záchranárov

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM