Monika Obrtalová Rôzne

Nespokojní prevádzkovatelia napokon dostanú peniaze

Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) zafinancuje neverejných poskytovateľov sociálnych služieb na svojom území zatiaľ do výšky 60 percent, a to z vytvorenej rezervy 300.000 eur.

„Ktorú týmto všetkým neverejným poskytovateľom, ktorí nepatria pod mestá a obce, rozpustíme v priebehu mája,“ povedal dnes médiám predseda kraja Vladimír Maňka a podotkol, že budú rokovať s ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny ako ďalej. Maňka pripomenul, že v minulom roku bol schválený zákon o sociálnych službách, ktorý nie je podľa neho systémový a nutne je potrebný nový. „Síce pomohol neverejným poskytovateľom, ale iba tým, ktorí patria pod mestá a obce,“ konštatoval Maňka.

Predseda kraja tiež informoval, že BBSK vytvoril v minulom roku prebytok, o ktorom budú poslanci rokovať na budúcom krajskom zastupiteľstve v júni. „A z tohto prebytku uvažujeme ešte nejakú čiastku vyčleniť, aby sme ich (neverejných poskytovateľov, pozn. TASR) nejakým spôsobom podržali, aby vydržali do budúceho roku. A verím, že nový zákon toto všetko vyrieši,“ dodal Maňka. Podotkol, že ministra práce čaká vážna úloha – pripraviť nový zákon o sociálnych službách, ktorý by mal zrejme platiť od budúceho roku. „Len dovtedy musíme prežiť,“ dodal Maňka s tým, že preto vytvorili spomínanú rezervu.

Hovorca kraja Peter Hajnala v tejto súvislosti 12. apríla médiám uviedol, že neverejní poskytovatelia boli dofinancovaní od 44 do 60 percent v závislosti od charakteru zariadenia. „Samozrejme, budeme sa snažiť v najbližšej dobe nájsť ďalšie finančné prostriedky na dofinancovanie tak, ako to bolo v minulých rokoch, kde sa dofinancovanie dostalo až na úroveň 80 percent v priebehu roka. To znamená, že musíme hľadať systémové riešenie aj v spolupráci s vládou na nasledujúce roky,“ uzavrel Hajnala.

Neverejní poskytovatelia sociálnych služieb v BBSK totiž na tlačovej konferencii v Banskej Bystrici 12. apríla informovali, že nie sú schopní pokryť ani základné výdavky na mzdy, elektrinu či odvody a svoju situáciu pociťujú ako likvidačnú a diskriminačnú. Michaela Podolinská z Denného centra Divadla z Pasáže, n. o., priblížila, že neverejné organizácie dostávajú oveľa nižšie príspevky ako tie, ktoré patria pod vyšší územný celok (VÚC). „Táto situácia nie je v súlade so zákonom,“ dodala. Neverejné organizácie sa podpísali aj pod otvorený list predsedovi BBSK. Maňka sa s nimi v minulom týždni stretol.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM