Tlačové správy

Nepodceňujte BOZP na pracovisku

Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci je dôležitá pre každú firmu a tá sa musí riadiť jej platnou legislatívou. A je jedno, či ste programátorská firma alebo máte na pracovisku desiatky sústruhov, vŕtačiek a píl – riadiť sa pravidlami BOZP musíte.

Ilustračný obrázok k článku Nepodceňujte BOZP na pracovisku
Zdroj: TASR

Jasné, že pre progamátorskú firmu a zároveň aj pre výrobnú halu, kde je ohrozenie zdravia zamestnancov oveľa vyššie, neplatia na vlas rovnaké pravidlá. BOZP sa skladá v podstate z dvoch základných častí – bezpečnosť práce a ochrana zdravia zamestnancov. Na čo by ste sa mali ako zamestnávateľ najviac zamerať?

Školenie svojich zamestnancov

Jednou z najdôležitejších povinnosti zamestnávateľa ja pravidelné školenie zamestnancov o BOZP, ktoré by sa malo konať minimálne raz za dva roky. A čo by malo byť jeho obsahom? Zamestnávateľ by mal informovať svojich zamestnancov o úpravách v legislatíve, o zásadách bezpečnej práce, o bezpečnom správaní na pracovisku, o možnom nebezpečenstve či o iných rôznych potrebných náležitostiach. Nezdá sa to, ale je toho skutočne dosť, takže je lepšie, keď to robíte priebežne, ako keby ste mali čakať, kým sa vám to všetko nakopí.

Informujte zamestnancov o možných hrozbách

Čím viac toho zamestnanci vedia o možných hrozbách, tým je to lepšie pre obe strany – pre vás, aj pre nich. Dajte si záležať aj na tom, aby zamestnanci nielen vedeli o týchto hrozbách, ale poznali, ako sa im účinne vyhnúť a poznali prevenciu. Každý zamestnávateľ je povinný zabezpečiť vykonávanie bezpečnosti a ochrany pri práci konkrétnym človekom, ideálny je skúsený technik BOZP, ktorý to bude mať všetko pod palcom. Môžete čerpať z vlastných zamestnancov, ale tiež môžete siahnuť aj po špecializovanej fir­me.

Poskytnite zamestnancom kvalitnú ochranu

Hoci sú tieto slová a informácie o BOZP potrebné, ešte potrebnejšie je zamestnancom poskytnúť ochranné pracovné pomôcky, ktoré ich pred možným nebezpečenstvom aj reálne ochránia. Toto je oblasť, na ktorej sa vám neoplatí šetriť. Keď sa však budete držať týchto pravidiel, riziko nebezpečenstva na pracovisku výrazne znížite.

foto: ilustračná

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM