Jakub Forgács Správy

NELEGÁLNE skládky miznú jedna za druhou: Bystricu čistia študenti aj aktivisti, FOTO

Počas Dňa Zeme boli aj v meste pod Urpínom vyčistené viaceré lokality. V upratovaní sa však bude pokračovať aj ďalej.

Ilustračný obrázok k článku NELEGÁLNE skládky miznú jedna za druhou: Bystricu čistia študenti aj aktivisti, FOTO
13
Galéria

Minulý týždeň sa v Banskej Bystrici uskutočnili dobrovoľnícke aktivity súvisiace s odstraňovaním nelegálnych skládok a znečistenia. Mesto o nich informovalo na sociálnej sieti.

Desiatky vriec a tony odpadu

„Okolo 150 študentov SPŠ Jozefa Murgaša vyzbieralo desiatky vriec odpadu z okrajových častí mesta pri Belvederi, na Fončorde, pri potokoch Údurná a Tajovka, ale aj v okolí Urpínskych serpentín,“ uviedlo mesto so slovami, že členky Nadácie Ekopolis zase vyzbierali približne 35 vriec odpadu nahromadeného pri v minulosti obývanom prístrešku pri turistickom chodníku kopca Urpín.

Uplynulý piatok zorganizovala spoločnosť DETOX, s.r.o., v spolupráci s mestom čistiacu akciu. „V rámci nej s pracovníkmi banskobystrických stredísk Slovenskej inšpekcie ŽP a Štátnej ochrany prírody SR a s obyvateľmi Rakytoviec odstránili historickú skládku v doline Rakytovského potoka. Ručne z doliny vyzbierali takmer štyri tony rôzneho odpadu a s pomocou techniky z nej vyťahali takmer 50 kusov pneumatík, ktoré do prírody rozhodne nepatria,“ spomenula samospráva.

V sobotu pokračovali členovia Banskobystrický spolok okrášľovací a ochranný BBSOO spoločne s Vlado Bállek i dobrovoľníkmi a Evanjelickým zborom v Radvani v dočisťovaní a zveľaďovaní evanjelického cintorína na Okružnej ulici. Pri čistení zaplnili dva veľkoobjemové kontajnery.

Upratovanie pokračuje

„Všetkým zúčastneným, aj tým, o ktorých nevieme a akokoľvek pomohli k zlepšeniu životného prostredia, ďakujeme,“ napísalo mesto s poznamenalo, že upratovať sa bude aj ďalej, a to už v nedeľu, 30. apríla tohto roka od 10:00 hod. v Podlaviciach. „Na priestranstve medzi tamojším kostolom a potokom sa bude zbierať odpad a odstránia sa aj suché konáre. Vyrobenú budú tiež vtáčie búdky. Zabezpečené je náradie i rukavice. Tešiť sa môžete na chutný guláš. Vopred ďakujeme všetkým, ktorí sa na akcii zúčastnia,“ dodala samospráva.

Zábery zo spomínaných čistiacich akcií nájdete v priloženej fotogalérii.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Veľké upratovanie mestských lokalít
13
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM