Michal Majer Rôzne

Nedocenený unikát Banskej Bystrice

K Bystrici a jej okoliu sa viažu kuriozity, prvenstvá a vynálezy, ktoré ho v očiach odborníkov posúvajú do „najlepších kruhov“ svetových dejín. Mesto sa v minulosti preslávilo svojimi výsledkami z oblasti baníctva a metalurgie, v čom po dlhé storočia

V roku 1826 inžinier Friedrich Schnirch z Moravy naprojektoval novú strechu na dom pána Maxa von Ondrejkoviča z Hornej Mičinej, stojaci v blízkosti hodinovej veže oproti areálu mestského hradu v Banskej Bystrici. Na starší, pôvodne stredoveký, neskôr viackrát prestavaný meštiansky dom naprojektoval strechu, ktorá mala odolať častému, no nevítanému hosťovi – ohňu.

Konštrukčný princíp pre svoj návrh nehorľavej strechy Schnirch zvolil podľa vtedy novátorského trendu zavesených reťazových mostov. Na realizáciu takýchto striech získal v roku 1826 patent. V literatúre o dejinách stavebných konštrukcií a techniky sa spomína realizácia 5 – 6 striech tohto typu. Reálne sa dodnes zachovala jediná – práve táto v Banskej Bystrici.

Čo tejto streche dáva punc unikátu?

  1. Po prvý raz na svete v známej histórii stavebníctva sa na konštrukciu zastrešenia použil statický princíp voľne zavesenej reťazovky.
  2. Po prvý raz v známej histórii stavebníctva sa na prenos zvislých síl od zaťaženia strechy použilo železo v jeho optimálnej charakteristike – namáhaní ťahom.
  3. Tieto prvenstvá majú celosvetový predstih najmenej 70 rokov pred ďalším použitím rovnakého princípu (1896 – inž. V.G. Šuchov: výstavné pavilóny na všeruskej Nižegorodskej výstave, ďalšie až v 20. storočí).
  4. Konštrukcia krovu je „skladačková“ a úplne reverzibilná, no s domom, na ktorom je postavená, vytvára kompaktnú, priestorovo stuženú konštrukčnú väzbu.
  5. Strecha prekrýva konštrukčne čistý priestor veľkého rozponu bez vnútorných podpôr, architektonicky mimoriadne atraktívny.
  6. Za predpokladu, že krov bol pokrytý liatinovou krytinou nájdenou v susedstve domu (2004) – strecha je dokladom celosvetovo priekopníckeho riešenia nehorľavého pokrytia stavieb.
  7. Je jediná, ktorá sa zachovala z 5 – 6 literárne spomínaných striech postavených a vyprojektovaných podľa udeleného patentu.

Kotviaca sústava krovu je vedená po exteriérových lícach oboch obvodových múrov – skrytá pod omietkou. Jej priebeh po dvorovej fasáde bol čitateľný, kým bolo priečelie neudržiavané. Úpravou dvorových priestorov v polovici 90. rokov sa omietky vo dvore opravili, nevyužila sa však šanca – bez mimoriadnych nákladov predstaviť túto technickú raritu širokej verejnosti. Aj keď naša svetová „jednotka“ stojí v prestížnej pamiatkovo chránenej zóne Banskej Bystrice, strecha je nevyužívaná, verejnosti neprístupná, neoznačená, nepropagovaná. Jednoducho – zabudnutá, nedocenená. Dokedy?

Eva Kráľová

Ďalšie zaujímavé články z histórie nášho krásneho mesta nájdete v časopise Bystrický Permon

www.permon.eu

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM