Monika Obrtalová Rôzne

Národný park Veľká Fatra má 10 rokov

Rozprestiera sa v regiónoch Turiec, Liptov a Banská Bystrica. Jeho územie predstavuje jedno z najtypickejších a plošne najrozsiahlejších pohorí vnútorných Karpát Slovenska. Za chránenú krajinnú oblasť bolo vyhlásené už v roku 1974. Jedinečné prírodné

Náš najmladší národný park sa tak stal súčasťou existujúcej siete ôsmich národných parkov. Starostlivosť na ich území organizačne riadi a zabezpečuje rezortná organizácia Ministerstva životného prostredia SR – Štátna ochrana prírody SR prostredníctvom príslušných správ národných parkov. V týchto dňoch uplynulo 10 rokov od vyhlásenia NP Veľká Fatra nariadením vlády Slovenskej republiky.

S rozlohou 40 371 ha a 26 132 ha ochranným pásmom, ktoré plní funkciu tlmenia urbanizačných aktivít na tie najcennejšie časti územia, patrí NP Veľká Fatra medzi naše najväčšie a najvyššie pohoria. Najvyšší vrchol Ostredok dosahuje 1592 m n. m. Pestré geologické podložie sa postaralo o veľkú rozmanitosť územia. V jej západnej časti sú skalné scenérie s množstvom zákutí, veží, skalných miest, okien, previsov, vodopádov a jaskýň, ktoré tu počas miliónov rokov vymodelovali prírodné živly. Bolo tu objavených aj niekoľko desiatok jaskýň, z ktorých mnohé sú známe svojím pravekým osídlením a krásnou výzdobou. Tieto predstavujú v súčasnosti významné zimoviská netopierov. Verejnosti je sprístupnená jediná – 2.763 metrov dlhá Harmanecká jaskyňa, ktorá však leží za hranicami národného parku.

Lesy tvoria zhruba 85% NP Veľká Fatra. Zachovali sa tu však aj ľudskou rukou nedotknuté pralesy. Zvláštnosťou národného parku je bohatý výskyt v Európe dnes už pomerne vzácneho Tisu obyčajného. Najviac sa mu darí v národnej prírodnej rezervácii Harmanecká tisina. Dokonca si Tis zaslúžil aj čestné miesto v logu Správy NP Veľká Fatra. Nikde inde na svete iba v lesoch Veľkej Fatry a v západnej časti Nízkych Tatier rastie vzácny endemit cyklámen fatranský. Z ďalších rastlín tu možno vidieť horec Clusiov, plesnivec alpínsky, prvosienku holú či poniklec slovenský. Zo živočíchov sa v lesoch Veľkej Fatry skrývajú aj medvede, vlci, rysy či mačky divé. Z operencov tu svoj domov našiel tetrov hlucháň, tetrov hôľniak, orol skalný či vzácny murárik červenokrídly. Do celoeurópskej sústavy chránených území NATURA 2000 ako územie európskeho významu a chránené vtáčie územie bola Veľká Fatra zaradená pri vstupe Slovenska do EÚ.

Medzi najobľúbenejšie turistami vyhľadávané lokality patrí: Hôľny hrebeň, Gaderská a Blatnická dolina, bralnaté dominanty Turčianskej kotliny Tlstá a Ostrá, Ostredka a Borišova, Blatnický a Sklabinský hrad a pamiatková rezervácia ľudovej architektúry osada Vlkolínec, ktorá je zapísaná aj do zoznamu Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Zdroj: SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM