Marcel Mojžiš Samospráva

Námestie má mať atraktívny lesk: Prečítajte si prvé návrhy!

Srdce mesta, ktoré si zaslúži viac. Banskobystrické Námestie SNP by malo dostať atraktívnejší lesk. Hovorili o tom poslanci na utorňajšom mestskom zastupiteľstve. Tí odklepli, že v meste sa bude konať k tejto téme dokonca aj verejné zhromaždenie obyvateľov.

Banskobystrickí mestskí poslanci na zastupiteľstve hovorili aj o návrhu opatrení na zvýšenie atraktivity Námestia SNP. Z ich iniciatívy totiž vzišiel návrh, aby sa námestie zatraktívnilo s tým, že odborné útvary mesta podľa hovorkyne primátora Moniky Pastuchovej pripravili sériu opatrení.

„Námestie SNP ako srdce mesta, naozaj jeho pýcha a perla, si zaslúži pozornosť,“ uviedla médiám Pastuchová. V uplynulých rokoch sa však podľa nej, žiaľ, neuskutočnilo toľko prác, ktoré by prispeli k tomu, aby sa na námestí stabilne zachovala jeho krása. Poslanci schválili, že verejné zhromaždenie obyvateľov mesta k námestiu bude 7. novembra.

Úschovňa batožín aj požičovňa bicyklov

Opatrenia zahŕňajú napríklad nainštalovanie smerových informačných tabúľ, zrekonštruovanie zeleného asfaltu, navrhuje sa zavedenie požičovne bicyklov. „Ďalším z krokov, ktoré by mali smerovať k zatraktívneniu námestia, je povedzme, aj zriadenie úschovne batožín, ktorá by bola v priestoroch informačného centra priamo v budove historickej radnice. Ale rovnako aj Hodinová veža by sa mala dostať späť do správy mesta,“ konkretizovala Pastuchová.

Krokov k zatraktívneniu je niekoľko a celý ich systém závisí od výšky finančných prostriedkov. „Sme v procese tvorby rozpočtu, takže veríme tomu, že čo najviac financií bude môcť mesto využiť aj na tieto kroky smerujúce k zatraktívneniu námestia,“ uviedla hovorkyňa. Podľa nej existujú aj kroky, ktoré nestoja veľa a dajú sa zrealizovať takmer okamžite, naopak, sú zasa opatrenia finančne náročné. „Veríme tomu, že v rozpočte sa nám podarí na budúci rok a ďalšie roky vyčleniť čo najviac peňazí na to, aby Námestie SNP opäť získalo svoj lesk,“ uzavrela Pastuchová.

Hlas ľudu

Podľa poslanca Milana Lichého z Banskobystrickej alternatívy bolo do návrhu zapracovaných množstvo dobrých nápadov. Lichý si myslí, že o námestí by nemali rozhodnúť len poslanci. „Preto sme navrhli verejné zhromaždenie obyvateľov mesta. Takýto inštitút máme, máme všeobecne záväzné nariadenie, mali by sme to využívať a mali by sme sa spýtať obyvateľov mesta, aký majú na to názor,“ konštatoval Lichý. Dôležité je podľa neho tiež, aby sa zhromaždenia zúčastnili aj vlastníci objektov, zástupcovia inštitúcií, ktoré na námestí sídlia, aj nájomcovia, ktorí ovplyvňujú, čo sa na námestí deje.

Poslankyňa Ľubica Laššáková (Smer-SD, SNS, ĽS-HZDS) podotkla, že návrh, ktorý poslanci dostali, bol nekonkrétny. „Predpokladala som, že dostaneme konkrétne návrhy, to znamená, bude sa robiť napríklad fasáda budov alebo bude sa komunikovať s reštauračnými zariadeniami, aby zosúladili terasy. Dostali sme nejakú ‚poviedočku‘ o tom, čo sa ľuďom páči, a čo sa nepáči,“ pokračovala Laššáková. Myslí si, že poslanci by v takomto prípade nemali robiť štatistov, ale mali by konkrétne navrhnúť napríklad, že mesto je schopné zrekonštruovať námestie v nejakej podobe a za istú sumu peňazí. Návrhy Lichého sú podľa Laššákovej akceptovateľné, treba nad nimi ale posedieť a hlavne, finančne ich vykryť.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM