Jakub Forgács Šport

Najlepšia bystrická florbalistka Alena Martinková (15): Mesto tento šport veľmi nepodporuje

Mladej Banskobystričanke Alene Martinkovej (15) učaroval florbal. Svoj talent pretavila do úspechu, keď sa v prvej ženskej lige umiestnila medzi top hráčkami rebríčka. Rozhodli sme sa ju preto vyspovedať.

Ilustračný obrázok k článku Najlepšia bystrická florbalistka Alena Martinková (15): Mesto tento šport veľmi nepodporuje
Zdroj: Dnes24.sk

Alena je prváčka na Gymnáziu Jozefa Gregora Tajovského a florbal hráva už štyri – päť rokov. „Profesionálne, za klub 1. FbK Quick Sport Banská Bystrica, som teraz odohrala iba druhú sezónu v prvej ženskej lige,“ prezradila mladá florbalistka, ktorá začala hrávať ešte na základnej škole, keď k nim do triedy prišiel terajší tréner a rozbehol tento šport.

Za nadávky musia klikovať

„Už odmalička som bola vedená k futbalu, keďže môj ocino i starký boli futbalisti a taktiež môj brat je futbalový rozhodca,“ povedala. Ako pokračovala, tiež hrávala aj basketbal, ale pri žiadnom športe nevydržala tak dlho, i keď futbal si rada zahrá doteraz.

Jej začiatky s florbalom neboli ľahké. „Ani mne to nešlo hneď a stále sa mám v čom zlepšovať. Musím povedať, že môj najväčší problém je kondička,“ priznala hráčka, ktorá s tímom trénuje trikrát do týždňa na ZŠ Moskovská a v Slovenskej Ľupči, kde máva aj ligové zápasy. „Samozrejme, platia u nás aj nejaké pravidlá, napríklad za každú nadávku máme desať klikov a za meškanie taktiež,“ prezradila Alena.

Bitku na zápase ešte nezažila, nepríjemné pohľady áno

„Modriny sú každotréningová záležitosť. Najviac to bolí, samozrejme, od trénera, ale na to sa dá zvyknúť,“ podotkla s úsmevom. „Musím povedať, že ja osobne som z florbalu ešte nemala nijaké vážnejšie zranenie, iba podvrtnutý členok v polke tejto sezóny a našťastie som nevymeškala žiadne zápasy, ale bohužiaľ, moje spoluhráčky ich mali dosť,“ povedala a ako doplnila, minulú sezónu na tom zdravotne ako tím boli veľmi zle a na jedno kolo dokonca kvôli zraneniam ani nemohli nastúpiť.

„Niekedy sú tie nervy na zápasoch neskutočné, takže si aj ponadávame, ale bitku som našťastie ešte nezažila,“ prezradila Alena, ktorá doplnila, že napriek tomu, tie pohľady na zápasoch stoja zato. Ako spomenula, zatiaľ nemá žiadne problémy ani s vymeškávaním. „Zápasy sa väčšinou hrávajú cez víkend, takže nevymeškávam, iba keď sa vrátime neskoro v noci,“ uviedla.

Najlepšia v tíme, medzi najlepšími v lige

„V súčasnosti sme dohrali sezónu a skončili sme na 5. mieste, čo je celkom uspokojivé, no dúfame, že v budúcej sezóne to bude aj top 3,“ priznala Alena, pre ktorú bola práve posledná sezóna veľmi úspešná. So 42 bodmi (22 gólov a 20 asistencií) v 16 zápasoch sa stala najlepšou hráčkou tímu a treťou najlepšou v celej lige. „Sama o sebe nerada hovorím ako o najlepšej hráčke, i keď patrím ku kľúčovým hráčom nášho tímu,“ povedala so slovami, že každý hráč je v niečom najlepší.

Napriek úspechom však podľa jej slov podmienky pre tento šport nie sú veľmi dobré. „Teraz po sezóne sa snažíme zohnať nejakých sponzorov, aby sme si mohli obstarať nové dresy a nemuseli platiť veľké čiastky na členské. Treba povedať, že mesto Banská Bystrica veľmi tento šport nepodporuje,“ doplnila.

„Voľný čas trávim väčšinou s mojou najlepšou kamarátkou Jankou, ktorá je taktiež moja spoluhráčka a dá sa povedať "dvojička“ na ihrisku," prezradila Alena, ktorá si s kamoškou mimo tréningov najradšej ide sadnúť niekam do bystrického nákupného centra, ale rada chodieva aj na rôzne prechádzky po Banskej Bystrici.

Foto: K&K Photography

Najlepšia banskobystrická florbalistka Alena Martinková
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM