Monika Obrtalová Kultúra

Nábytkári a dizajnéri predvádzajú svoje umenie verejnosti

Vo vstupných priestoroch Úradu priemyselného vlastníctva SR v Banskej Bystrici je sprístupnená výstava prác študentov vysokých škôl Slovenskej a Českej republiky zameraná na dizajn nábytku a interiéru. Ide o semestrálne a záverečné práce študentov, k

Práce boli prezentované v rámci minuloročného 7. ročníka medzinárodnej súťažnej prehliadky o Cenu profesora Jindřicha Halabalu, ktorého organizátorom bola Katedra dizajnu nábytku a drevárskych výrobkov Drevárskej fakulty Technickej univerzity vo Zvolene. Súťaž sa striedavo koná na Slovensku a v Čechách, kde ju organizuje Mendelevova univerzita v Brne.

Prof. Halabala bol v bývalom Československu tvorcom nábytku, organizátorom výroby nábytku v jej komplexnom ponímaní a venoval sa i publikačnej a pedagogickej činnosti. Svojím pôsobením aj na niekdajšej Vysokej škole lesníckej a drevárskej vo Zvolene v rokoch 1954 – 1969 nepriamo ovplyvnil vznik Katedry dizajnu nábytku a drevárskych výrobkov na zvolenskej Technickej univerzite.

Vo vstupných priestoroch ÚPV SR je vystavených do 50 najúspešnejších dizajnérskych prác študentov. Zaujme napríklad modulový vešiakový systém. Jeho autorke Jane Kučerovej zo Slovenskej technickej univerzity v Bratislave udelila akademická porota 7. ročníka Ceny profesora Jindřicha Halabalu jednu z hlavných cien za maximálny efekt s využitím minimalistických výrazových prostriedkov a vhodne zvolených materiálov.

Výhodou konceptu je flexibilita a estetická variabilita. Spomínaný systém získal aj špeciálne ocenenie od banskobystrickej spoločnosti Trendwood-twd. Ako nám povedala kurátorka výstavy Elena Farkašová z Katedry dizajnu nábytku a drevárskych výrobkov Technickej univerzity vo Zvolene, modulový vešiakový systém už zaradila do svojho výrobného programu JAVORINA v Spišskej Belej. Pozornosť púta aj solitér určený na sedenie pripomínajúci vtáka, ktorý vytvoril Peter Hodbod z Technickej univerzity vo Zvolene a ktorý je možné využiť tak v interiéri, ako aj v exteriéri. Nechýba kolekcia rôznych stoličiek, flexibilná lavička podobná harmonike a zaujmú i nočné a príručné stolíky od Jany Novákovej z Technickej univerzity v Košiciach – ide o hravé interiérové prvky s jednoduchou funkciou a s využitím inovatívnej technológie.

Na posteroch sú zasa znázornené a modelmi doplnené možné úpravy interiérov, napríklad rekonštrukcia historicko-priemyselného objektu za účelom bývania a podnikania, návrh netradičnej sauny s komplexným prístupom k tvorbe priestoru atď. 10. augusta 2012 bude súčasťou výstavy workshop pre deti od 7. rokov. Po prehliadke vystavených exponátov pod vedením lektora budú mať možnosť nakresliť či vymodelovať vlastné zariadenie detskej izby.

Slávnostné ukončenie výstavy (dernisáž) je naplánované na 5. septembra a jeho súčasťou bude i komentovaná prehliadka pre verejnosť. O deň neskôr organizátori výstavy pozývajú do ÚPV SR študentov dizajnu, ako aj stredoškolákov, ktorí sa zaujímajú o vysokoškolské štúdium v dizajnérskych študijných odboroch. Bude pre nich pripravený vzdelávací program. Výstava prác úspešných mladých dizajnérov Slovenskej a Českej republiky bola tohto roku prezentovaná už vo Varšave i v Berlíne a z Banskej Bystrice poputuje ešte do Maďarska a Česka.

ÚPVSR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM