Jakub Forgács Samospráva

Školy sa zatiaľ rušiť nebudú, prečítajte si všetky podrobnosti

Primátor Gogola dnes stiahol z rokovania bod o racionalizácii škôl. Mesto bude pokračovať v rokovaniach s ECAV o prevedení zriaďovateľskej pôsobnosti škôl ZŠ Bakossova a ZŠ Hronská.

Ilustračný obrázok k článku Školy sa zatiaľ rušiť nebudú, prečítajte si všetky podrobnosti
Zdroj: Webnoviny.sk

Rokovania stále trvajú

Filip Roháček, hovorca primátora: „Analýza predbežne ukazovala, že pomer prevádzkových nákladov a počtu žiakov je nevyhovujúci na ZŠ Bakossova. Malotriedna ZŠ v Šalkovej má tiež pomerne vysoké náklady na počet žiakov.“ Mesto začalo opäť zvažovať rušenie ZŠ v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti, kvôli výsledkom z analýzy k druhej etape racionalizáci­e škôl.

Primátor Gogola sa v piatok stredol s biskupom ECAV Milanom Krivdom. „Navrhol mi rokovať o prevzatí zriaďovateľskej pôsobnosti evanjelickou cirkvou. Ja som tento návrh posúdil ako akceptovateľný za určitých podmienok," povedal Gogola.

Školy je lepšie nechať evanjelickej cirkvi ako ich zavrieť pre nedostatok financií. „Samozrejme, nechceme tú situáciu naťahovať, potrebujeme dospieť k odpovedi na otázku, či je táto cesta schodnou, alebo nie. Samozrejme, keďže ide o nakladanie s majetkom, musí celé riešenie odobriť MsZ mesta,“ uzavrel Gogola.

Za naše deti budeme bojovať

„Veľmi sme sa potešili, pretože sme boli už v dlhodobom strese,“ priznala sa riaditeľka malotriednej ZŠ Hronská v Šalkovej Elena Babicová. Vysvetlila, že ako „malotriedke“ im vždy mesto muselo prispievať. „Táto situácia nás veľmi potešila aj rodičia to privítali. Sme radi a ďakujeme, že niekto o nás prejavil záujem,“ dodala Babicová.

„Do tej školy sme celé generácie chodili, ešte aj naši rodičia,“ vysvetlila Helena Škamlová, ktorej dieťa navštevuje túto školu. Chce za deti bojovať a myslí si, že nemá zmysel, keď sa o rušení škôl dozvedia rodičia až po zápise. „Potom ten stres, čo majú rodičia robiť, kde svoje deti rýchlo umiestniť,“ uviedla Škamlová.

Informácia o tom, že školy sa zatiaľ nerušia, potešila aj Margitu Karakovú, riaditeľku ZŠ Bakossova. „Čo sa týka zmeny zriaďovateľa, my vlastne máme aj v názve školy meno Jána Bakossa, evanjelického farára. Takže, myslím si, že to, že zachováme školu a deti v tomto obvode nezostanú bez nej, je veľmi pozitívna správa. Dúfame, že naozaj s cirkvou sa aj my potom ako škola budeme vedieť rozumne dohodnúť,“ dodala Karaková.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM