Monika Obrtalová Rôzne

Na Podpoľaní postavia vzorové kompostoviská

Priatelia Zeme-CEPA začali stavať 50 vzorových domácich a päť obecných kompostovísk v podpolianskych obciach Poniky, Ľubietová, Čierny Balog, Slatinské Lazy a Valaská. Ich výstavbou umožnia likvidovať a zhodnocovať bioodpad tam, kde vzniká a ľuďom zá

Výstavba pilotných obecných a domácich kompostovísk je jedným z praktických výstupov projektu nazvaného Zhodnocovanie biologických komunálnych odpadov na Poľane, ktorý má zlepšiť podmienky pre hospodárenie s odpadmi v obciach a domácnostiach v regióne Poľana. „Obecné kompostoviská prinesú samosprávam niekoľko výhod. Zelený odpad z obecných pozemkov sa využije a obce si splnia povinnosť znížiť množstvo biologicky rozložiteľných odpadov ukladaných na skládky do roku 2013 o 50 percent z celkového množstva bioodpadov vyprodukovaných v roku 1995. Na kompostoviská môžu vyvážať bioodpad zo svojich záhrad a z domácností aj obyvatelia obcí. Priatelia Zeme-CEPA zabezpečia vybraným obciam štiepkovače, oplotenie, náradie a zároveň vyškolia obslužný personál obecných kompostovísk. Obce v Podpoľaní prejavili o pilotné obecné kompostoviská veľký záujem,“ konštatoval terénny pracovník projektu Peter Halaj.

Dodal, že Priatelia Zeme-CEPA nezabúdajú ani na domácnosti, ktoré patria k veľkým producentom kompostovateľného odpadu. Doteraz zdarma dodali materiál na stavbu a pomohli spolu s aktivistami vybudovať 10 domácich kompostovísk v piatich obciach. Záujemcom o domáce kompostoviská vysvetlili zásady správneho nakladania s bioodpadom. Ľudia tam môžu ukladať odpad zo svojich záhrad a kuchýň a vyrábať si hodnotné hnojivo. „Chceme ľudí motivovať pozitívnymi príkladmi. Už teraz vieme povedať, že ak sa verejnosť aj obce dostanú k správnym informáciám, majú aj záujem pridať sa k správnym riešeniam. Pilotné domáce a obecné kompostoviská majú slúžiť ako príklad dobrej praxe efektívneho využívania bioodpadov pre domácnosti a obce všetkých štyroch mikroregiónov,“ doplnil Halaj.

Projekt Zhodnocovanie biologických komunálnych odpadov na Poľane nadväzuje na doterajšie aktivity Priateľov Zeme-CEPA v tomto regióne. Jeho zámerom je podporiť systémový prístup k hospodáreniu s odpadmi a dobrými príkladmi inšpirovať aj iné vidiecke regióny s podobnými podmienkami, problémami a potrebami.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM