Monika Obrtalová Rôzne

Na počesť biskupa Baláža chcú otvoriť pamätnú izbu

V rodisku nedávno zosnulého banskobystrického biskupa Rudolfa Baláža, v obci Nevoľné (okres Žiar nad Hronom), chcú na jeho počesť otvoriť pamätnú izbu. Podľa starostu Štefana Henžela, ktorý jej vznik iniciuje, to má byť vyjadrenie vďaky za to, čo pre

„My sme plánovali zriadiť obecné múzeum v objekte, ktorý nie je dlhodobo využívaný už dávnejšie,“ podotkol s tým, že ide o starú požiarnu zbrojnicu. Po smrti biskupa sa rozhodli, že jedna časť bude vyčlenená práve jeho osobe. „Prebehli už aj rokovania s biskupským úradom, kde sme sa dohodli na určitých veciach, ktoré nám zo svojho depozitu vydajú do našej pamätnej izby,“ podotkol Henžel. Miesto by tu mali nájsť osobné veci, ktoré Baláž počas svojho života používal.

Na budove zbrojnice začínajú v tomto čase s prvými rekonštrukčnými prácami. „Ideme vymeniť strešnú krytinu, odkvapový systém, okná a dvere a spravíme novú fasádu,“ vysvetlil starosta. Nasledovať budú práve v interiéri – rekonštruovať sa budú steny, podlahy a schodisko. Obci sa na tento zámer podarilo získať 10.000 eur z Úradu vlády SR, určité finančné prostriedky získala aj od Banskobystrického samosprávneho kraja. Ďalšie prostriedky však ešte podľa Henžela stále zháňajú. Ak všetko pôjde bez problémov, starosta predpokladá, že múzeum by mohli otvoriť ešte tento rok.

Baláž sa narodil ako najmladší zo šiestich detí 20. novembra 1940 v Nevoľnom. Biskupskú vysviacku prijal 19. marca 1990 v Banskej Bystrici z rúk Jozefa kardinála Tomku. Ako motto pre svoju apoštolskú službu si vybral evanjeliovú výzvu Pravda vás vyslobodí – Veritas liberabit vos. Počas svojho pôsobenia vkladaním rúk udelil kňazskú vysviacku viac ako 200 kňazom. Zomrel 27. júla 2011 v Banskej Bystrici. Pochovaný je vo svojej rodnej obci Nevoľné.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM