Monika Obrtalová Rôzne

Mosty, ktoré spájajú nielen brehy

Čistejšie koryto vodného toku, rekonštruované detské ihrisko, nové lavičky, stojany na bicykle a minicvičisko pre štvornohých miláčikov, to sú plány, ktoré by o niekoľko týždňov mohli byť realitou. Mesto Banská Bystrica získalo z Nadačnému fondu Tesc

Samospráva prispeje sumou 1 750 eur a finančné prostriedky budú smerovať do obľúbeného, ale zanedbaného verejného priestoru vnútroblokového detského ihriska medzi Mládežníckou ulicou a ulicou Družby. Priestor je rozdelený vodným tokom Udurná a spojený tromi mostami pre peších.

Dnes o 17.00 hod. sa práve na detskom ihrisku na Mládežníckej ulici č. 43 uskutoční prvé stretnutie, na ktorom budú obyvatelia diskutovať o celkovom vzhľade priestoru v rámci plánovaných aktivít projektu. Vnútroblokový priestor je ohraničený staršími výškovými bytovými domami, kde aktuálne žije mnoho mladých rodín s deťmi a vzniká tak spoločenská potreba aktívne využívať doteraz zabudnutý verejný priestor.

[blockquote]„V rám­ci stretnutia s obyvateľmi z okolia vytvoríme na základe vyplneného dotazníka a ich návrhov architektonickú štúdiu konečného vzhľadu priestoru. Následne sa uskutočnia dve verejné brigády, pretože samospráva bude úpravy realizovať vo viacerých etapách. V prvej etape mesto v spolupráci s dobrovoľníkmi vyčistí celý priestor a následne zrealizuje projektom schválené aktivity. V ďalších etapách, po získaní potrebných finančných prostriedkov, bude revitalizácia priestoru dokončená,“ konštatuje Tatiana Voskárová, členka projektového tímu z MsÚ Banská Bystrica.[/bloc­kquote] Projekt rieši dva výrazné problémy dnešnej doby – odcudzenie sa komunity ľudí a znečistené, zdevastované verejné priestory, resp. nezáujem komunity na ich údržbe. Ambíciou je prostredníctvom dobrovoľníckej práce, vo fáze návrhu i realizácii priestoru, posilniť spolunažívanie a dobré vzťahy medzi rôznymi skupinami obyvateľov sídliska Fončorda (deti a mládež, seniori, psíčkari,…).

Cieľom projektu je v spolupráci s mestskou organizáciou ZAaRES, Útvarom hlavného architekta mesta Banská Bystrica, za pomoci obyvateľov žijúcich v blízkom okolí, vyčistiť koryto a brehy vodného toku Udurná, podobne ako priestor rozsiahleho detského ihriska a rekonštruovať zábradlia mostov. V rámci realizácie projektu by mali pribudnúť odpadkové koše, koše na psie exkrementy, lavičky, cyklostojan a informačné tabule.

Zdroj: Mesto Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM