Monika Földešiová Rôzne

Moderátor na leteckých dňoch? Pobavil svojou slovenčinou

REPORTÁŽ. Uplynulý víkend bol Sliač svedkom ďalších leteckých dní. Ľudí na letisku okrem množstva špičkových strojov však zaujal aj moderátor jedného z vystúpení. Jeho slovenčina bola taká neodolateľná, že divákom sem-tam trhalo bránice.

Takmer stovka lietadiel [/size][/color]

Už od štvrtka začali na letisku medzi Banskou Bystricou a Zvolenom pristávať účastníci tejto šou. A nebolo ich veru málo. Tohtoročne sa leteckých dní zúčastnilo cez 400 účastníkov s 95 lietadlami zo 14 štátov. Okrem ukážok na oblohe nechýbali ani statické ukážky na zemi, a tak sa prišla predviesť i polícia so svojou výbavou. K dispozícií bol aj simulátor stíhačky Gripen a pre najmenších boli pripravené nafukovacie hrady a celý hangár s Xbox konzolami.

Vysoká účasť napriek výkyvom počasia[/color][/si­ze]

Nie jedného návštevníka odradila práve sobotňajšia predpoveď počasia. Počas dňa sa ponad letisko niekoľkokrát prehnali prehánky, ale i napriek tomu bola účasť okolo 55-tisíc ľudí. V nedeľu sa počasie zlepšilo, čo v porovnaní z predchádzajúcim dňom zvýšilo návštevnosť o 5-tisíc divákov. [size=14] [color=#ff0000]Kus Ameriky u nás[/color] [/size] Najväčším lákadlom bola statická ukážka amerického bombardéru Boeing B-52 Stratofortress, ktorý sa na Slovensku prezentoval vôbec po prvýkrát. Po jedenásť hodinovom lete z americkej Louisiany sa tento lietajúci obor usadil na jednej z rolovacích dráh letiska a kvôli svojim veľkým rozmerom (dĺžka 49 metrov, rozpätie krídel 56 metrov, výška 15 metrov) bol nútený priletieť ako prvý a odletieť medzi poslednými.

[blockquote]Bom­bardér používajú letecké sily USA od roku 1955, a vďaka svojej vysokej nosnosti (31 ton) sa zúčastnil mnohých vojenských konfliktov.Náv­števníci si mohli prezrieť i jeho palubu pod vedením priateľskej americkej posádky. //„Je fantastické, ako vôbec dokáže taký kolos vzlietnuť,“ //poznamenal jeden z divákov. [/blockquote] ## Vzdušné súboje[/size][/co­lor] V programe sa vyskytlo mnoho lákavých letových ukážok. Od najsilnejších strojov ako F-16 z Belgicka, vzdušného súboja dvoch slovenských MiG-29AS, poľských Su-22, Gripenov zo Švédska, rakúskeho EurofighterTyphoon a švajčiarskeho F/A–18 Hornet. Na rad prišli aj stroje československej výroby ako L-39 Albatros, L-29 Delfín a L-159 Alca. Nechýbali ani helikoptéry a akrobati, ako Zoltán Véres z Maďarska či letecké skupiny Orlik z Poľska, Očovskí Bačovia, košický RetroSky Team, a ďalšie veľké lákadlo – FrecceTricolori z Talianska.

Talianski piloti na oblohe hviezdili[/co­lor][/size]

FrecceTricolori prileteli s desiatimi lietadlami typu Aermacchi MB-339 a pre publikum pripravili nezabudnuteľné divadlo. Ich program trval dokopy viac než 30 minút a veľkým obohatením bol najmä moderátor tejto skupiny s krstným menom Andrea. Ten sprostredkúval divákom jednotlivé úkony v rodnej taliančine, angličtine a vďaka rýchlokurzu aj v lámavej slovenčine, ktorá vytvorila úsmev na tvári nejednému účastníkovi. Pri veľmi tesných a nebezpečných akrobatických manévroch tuhla krv v žilách mnohým divákom zo zeme. **“Naozaj veľkolepé vystúpenie talianskych elitných pilotov, avšak pri niektorých manévroch mi naozaj nebolo všetko jedno a mala som strach,“ **vyjadrila sa návštevníčka leteckých dní. Čerešničkou na torte bolo vytvorenie najdlhšej talianskej vlajky vďaka farebnému dymu z lietadiel v sprievode známej pesničky NessunDorma od LucianaPavarottiho. [size=14] [color=#ff0000]­Autogramiáda na záver [/color][/size] Po každej letovej ukážke boli piloti jednotlivých lietadiel pripravení odovzdávať autogramy. Prístupní boli i rozhovorom a milo odpovedali na každú položenú otázku. Pri prekonanej plánovanej návštevnosti, pestrom programe a veľkej snahe usporiadateľov, ktorým patrí veľká vďaka, sa naozaj máme načo tešiť aj nasledujúci rok.

zdroj, foto: Marek Vons editor: Filip Lehotský

ZA_siaf
17
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM