Jakub Forgács Rôzne

Mladí Sásovčania v nevšednom projekte: Saltá a krkolomné kúsky v bystrickej prírode VIDEO

Spojili svoje sily a talenty, aby svetlo sveta uzreli krásne videá. Dvojica mladých Banskobystričanov sa rozhodla ľuďom priblížiť okolitú prírodu nášho mesta pomocou akrobacie a sált.

Ilustračný obrázok k článku Mladí Sásovčania v nevšednom projekte: Saltá a krkolomné kúsky v bystrickej prírode VIDEO
Zdroj: Dnes24.sk

„Celý nápad, natočiť sériu videí "Ďuri na prechádzke“ vznikol spontánne, spolu s mojim dobrým kamarátom Jurajom „Ďurim“ Šimkom (17) z banskobystrickej akrobatickej skupiny Slovak Freerun Family, ktorý je zároveň aj hlavným aktérom v týchto videách,„ prezradil Sásovčan Filip "Gogo“ Dinev (21), podľa ktorého už v minulosti spolu natočili pár videí a vždy sa im dobre spolupracovalo, len to chcelo nejaký nový nápad na realizáciu.

Najkrajšie miesta v okolí

„Dohodli sme sa, že zbehneme do Sásovskej doliny a niečo natočíme. Ďuri si vymyslel trasu, ktorou pôjde a ja som mal za úlohu, natočiť to. Po pár hodinách sme už obaja boli unavení a rozhodli sme sa to zabaliť,“ povedal Filip. Ako pokračoval, večer sa pustil do strihania, ale stále nevedel, čo z toho vznikne. „Tak som napísal Ďurimu, či nespravíme rovno celú sériu. v ktorej budeme chodiť po rôznych zaujímavých miestach v okolí Banskej Bystrice. A tak vznikli prvé videá "Ďuri na prechádzke“," do­dal.

Ako priblížil, snažia sa v nich ľudom ukázať zaujímavé miesta v našom okolí,o ktorých možno ani nevedeli a prezentovať tak svoju tvorbu a disciplíny parkour a freerun. Prvé dve sú zo Sásovskej doliny a Šalkovej. „Oboch nás to baví a na videách to určite vidieť. Celé je to práca len nás dvoch. Ja sa starám o kameru a celú produkčnú stránku veci a Ďuri je ten, ktorý to odmaká fyzicky,“ povedal.

„Najťažšie je pre nás nájsť vhodnú lokalitu. Samotné natáčanie nám väčšinou nezabere viac ako dve hodiny a postrihanie zhruba rovnako,“ spomenul mladý kameraman, ktorý si myslí, že okolie Banskej Bystrice je dostatočne zaujímavé a je tu veľa pekných miest, ktoré sa oplatí vidieť. „Hoci nájsť miesta, ktoré sú zaujímavé a zároveň sú tam potrebné veci na natáčanie, je dosť náročné,“ doplnil Filip.

Točí na obyčajnú zrkadlovku

Videá sú podľa jeho slov celkom kvalitné aj vďaka tomu že nešetril na technike a snažil sa ich robiť čo najlepšie. „Veľa ľudí ani neverí, že točím na obyčajnú zrkadlovku,“ povedal mladík, ktorý sa práci kameramana síce nevenuje profesionálne, ale raz by vraj určite chcel.

„Pri natáčaní sa samozrejme nevyhneme zlyhaniam. Občas Ďuri zle doskočí, inokedy zase mne zamrzne nahrávanie a musíme točit odznova. Ale už sme na to celkom zvyknutí veľmi to neriešime. Ľudia, ktorí nás vidia, sa občas spýtajú, či sme z Akadémie umení alebo pre koho to točíme,“ prezradil Filip, ktorý má v pláne vo videách pokračovať. „Sériu "Ďuri na prechádzke“ by sme chceli dokončiť a uvidíme, čo si vymyslíme ďalej. Miesta na natáčanie hľadáme neustále takže sa radi inšpirujeme aj tipmi čitateľov," dodal.

Prvé videá zo série „Ďuri na prechádzke“ nájdete v našej videogalérii!

Mladí Bystričania vo videách spájajú krásy prírody a akrobacie
4
Galéria
Mladí Bystričania vo videách spájajú krásy prírody a akrobacie
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM