Správy

Milovníci kníh sa majú na čo tešiť. Na toto láka Univerzitná noc literatúry

Univerzitná noc literatúry je späť! Vo svojom jubilejnom ročníku bude v znamení jazykov univerzity.

Ilustračný obrázok k článku Milovníci kníh sa majú na čo tešiť. Na toto láka Univerzitná noc literatúry
6
Galéria
Zdroj: UMB

Aj tento rok vás už tradične privíta Univerzitná noc literatúry na pôde Filozofickej fakulty Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrica a séria verejných čítaní sa uskutoční 25. 4. 2018 po jubilejný piatykrát. Tohtoročný výber kníh prítomným pripomenie vydavateľstvá, ktoré podporovali doterajšie ročníky UNL, a predovšetkým predstaví jazyky, v ktorých sa na univerzite realizuje štúdium. Na UMB dominuje sedem cudzích jazykov a jej hlavným jazykom je, prirodzene, rodná slovenčina, organizačný tím preto vybral ochutnávku od slovenského autora a slovenské preklady z ruštiny, poľštiny, angličtiny, nemčiny a z tria románskych jazykov vybral francúzštinu a taliančinu.

Čítať sa, samozrejme, budú ukážky zo slovenských prekladov, čím sa opäť vzdá hold výborným prekladateľom a prekladateľkám do slovenského jazyka, vďaka ich práci sú prístupné knihy v jazykoch, ktoré neovládame. Ako je už dobrým zvykom, aj tento rok budú všetky čítania tlmočené do slovenského posunkového jazyka a nebude chýbať ani detské stanovište či detský kútik.

Na pleciach študentiek a študentov

Od vzniku myšlienky UNL, inšpirovanej medzinárodným podujatím European Literature Nights, podujatie pripravujú študentky a študenti s pomocou dvoch pedagogičiek z Filozofickej fakulty Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici.

Kto oslávi piaty ročník UNL, musí vedieť, že čítania na všetkých stanovištiach začínajú naraz o 17.30 a po každom čítaní budú mať návštevníci a návštevníčky 15 minút na presun na ďalšie stanovište. Na prvom stanovišti, ktoré sa rozhodnete navštíviť, dostanete už tradične svoj vlastný „literárny pas“, na ktorom nájdete všetky podstatné informácie o literárnych dielach a čítajúcich. Taktiež tu nájdete mapku stanovíšť, aby ste sa v okolí Filozofickej fakulty UMB vedeli ľahšie orientovať.

Nezabudnite, že aj tento rok sa po skončení verejných čítaní bude konať afterparty, kde sa prostredníctvom svojho literárneho pasu budete môcť zapojiť do tomboly a vyhrať rôzne ceny od sponzorov. Dajte si však pozor, do tomboly sa môže zapojiť literárny pas vtedy, keď bude obsahovať pečiatky zo všetkých siedmich stanovíšť.

Pozrite si v priloženej fotogalérii aj zábery z minulých ročníkov Univerzitnej noci literatúry!

V OBRAZOCH: Univerzitná noc literatúry
6
Galéria
Zdroj: UMB
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM